Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt évet 5017 cégalapítás mellett 4005 cégtörléssel zárta az építőipar. Az értékek több szempontból is rendhagyóak. Egyrészt míg a legtöbb ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik, másrészt a 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke.

"A cégalapítási érték ezek mellett azért is különleges, mert jelenleg valamivel szigorúbb a cégjogi környezet, mint a 2010-es rekordok környékén volt" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Úgy tűnik, hogy továbbra sincs fék a szektorban.

A helyzet azonban még nem igazán nevezhető megnyugtatónak. Az építőipari kereslet olyan mértékben növekszik, amelyet a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.

Az ágazatban a cégalapítások száma - a többi ágazathoz képest - rendhagyó módon növekszik, jelenleg több mint 51 ezer az építőipari vállalkozások száma. A gazdasági társaságok mellett működik 52 ezer egyéni vállalkozó is a szektorban, ráadásul az egyéni vállalkozók száma még a cégek számánál is gyorsabban növekszik.

Fenntartható ez a tempó?

"Azt talán már senki nem vitatja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat" - emelte ki az Opten szakértője. Az építőipar mindig is érzékenyen reagált a gazdaság hullámzásaira, az elaprózódott cégstruktúrába könnyen lánctartozások halmozódhatnak fel, ha a gazdaság lendülete csökken. A lendület azonban vélhetően még ki fog tartani 2019-ben is, de várhatóan már nem lesz ekkora emelkedés. 2019-re 5700 körüli cégalapítás és 3700 körüli építőipari cégtörlés várható.

A szektorban 2018 során 851 felszámolás indult, ami 6 százalékkal alacsonyabb mint 2017-ben volt, és a 2014-es értéknek csak egyharmada. A felszámolási tendencia tehát biztató, de összességében azért még mindig magas az érték.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.