Több mint egy éves növekedést tört meg az idei júniusi építőipari jelentés: ezúttal 8,1 százalékkal csökkent a magyar építőipari termelés volumene éves összevetésben – írja a KSH statisztikájára hivatkozva a KÉSZ Holding Zrt.

„A mostani adat előtt legutóbb 2021 áprilisában volt negatív tartományban az éves összesítésben mért termelés” – idézte fel Vida Tamás, a vállalat vezérigazgatója.

A szektor összességében pozitív első félévet zárt, 7 százalékkal meghaladta a termelés volumene a tavalyi első félévben tapasztaltakat. Ugyan a rendelésállomány is 1,2 százalékkal az egy évvel korábbi szint felett volt az év közepén, ezen a téren is visszafogottabb növekedéssel lehet számolni, mert 2022 első hónapjaiban ez a szám jóval magasabb volt.

Drágul, de létfontosságú tényező

A nyersanyag- és alapanyagdrágulás, valamint a béremelkedés mellett az infláció, és az annak visszaszorítását célzó kamatemelések tovább növelik a finanszírozási, beruházási költségeket. A KÉSZ csoport kivitelezései ennek ellenére az eredeti menetrend szerint alakulnak.

A drágulás miatt az építőiparban még nagyobb szerepet kaphat a digitalizáció a tervezés, kivitelezés és az épületek működtetése során. Ennek köszönhetően ugyanis fenntarthatóbban, olcsóbban üzemeltethetők a jövőben az épületek, márpedig a mostani energiaválság, és az ennek eredményeként növekvő fenntartási kiadások miatt ez kulcsfontosságú tényező lesz.