Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erősödő nem lakáscélú magasépítési aktivitás

2021 második három hónapjában tovább emelkedett az Aktivitás-Kezdési mutató az év első három hónapjához képest a magasépítési szektorban. Összesen 558 milliárd forint értékben indultak építkezések ezen a részpiacon, ami az utóbbi évek legmagasabb negyedéves értéke.

A magasépítéseken belül növekedett a nem lakáscélú magasépítések első féléves Aktivitás-Kezdési mutatója, ugyanakkor a társasházi lakásépítések terén jelentős visszaesés következett be a kivitelezés-indításban.

Előkerültek a tervek a fiókból

Az év elején tapasztalt magasabb összegű kivitelezés indítás nem meglepő, a korábban a 27 százalékos áfakulcs miatt fiókokban maradt terveket most az ismét csökkenő áfa miatt elővették a fejlesztők, ami hozzájárulhatott az Aktivitás-Kezdés számok megugrásához.

Ugyanakkor a tavaly ősszel bejelentett áfaváltozásra még kevés ideje volt reagálni a beruházóknak, egy-egy teljesen új projekt terveztetése és engedélyeztetése hosszabb időt vehet igénybe. Ennek hatására az építés tényleges indítása így kitolódhat, ami részben magyarázhatja a második negyedéves gyengébb számokat.

Mivel az idei év első félévében már látszott a KSH adatok alapján az építési engedélyek számának emelkedése a tavalyi évhez képest, így várhatóan ennek hatására a jövőben a társasházi lakásépítések esetében is lehet az Aktivitás-Kezdés mutató növekedésére számítani.

A mélyépítési szektor Aktivitás-Kezdési mutatója 2021 második negyedévében jókora növekedést mutatott az év első három hónapjához viszonyítva, és az elmúlt negyedéveket vizsgálva is a legmagasabb összegnek számított – állapítja meg az EBI Építésaktvitási Jelentés.

2021 első hat hónapjában összesen 423 milliárd forint értékben léptek építési fázisba beruházások.

Javuló útépítési számok

2021 második három hónapjában az előző negyedévekhez képest jelentősen nőtt az Aktivitás-Kezdési mutató az út- és vasútépítési szegmensben, legutóbb 2019 harmadik negyedévében láthattunk ennél magasabb számot.

Április és június között ugyan 140 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkák, de az első féléves adat összességében nem kiugró a gyengébb első negyedévnek köszönhetően, így az első hat hónap számai az utóbbi félévekhez hasonlóan alakultak, csak kismértékű növekedést mutattak.

A második negyedév kiugróan magas Aktivitás-Kezdési értéke egyértelműen a kimagasló útépítési számoknak tulajdonítható, hiszen vasútépítési kivitelezések alig indultak.

Az EBI Építésaktivitási jelentést az Eltinga, az iBuild és  Buildecon készítette.