Az építőipari termelők hangulatát, rövid távú kilátásait a rendelésállományok és foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló bizalmi index februárban hibahatáron belül emelkedett. Ebben a hónapban a magas- és a mélyépítők kilátásai sem változtak érdemben - áll a GKI friss, az EU támogatásával készült felmérésében.

Az előző három hónap termelési helyzetének megítélése februárban az előző hónaphoz képest jelentősen javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ezzel e mutató 11 havi csúcsára emelkedett. A nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok nem mutattak lényeges változást. Februárban a cégek 8 százalékára számolt be növekvő, 31 százaléka csökkenő termelésről, míg januárban rendre 9 és 31 volt ugyanez az arány.

A magasépítők elégedettsége az év második hónapjában látványosan, míg a mélyépítő cégeké némileg javult.

A meglévő rendelésállományok értékelése februárban - havi alapon - enyhén romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján, ugyanakkor a nyers adatok nem utalnak változásra.

Februárban a válaszadó vállalkozások 11 százaléka számolt be magas és 40 százaléka alacsony rendelésállományról, szemben a januári 9 és 38 százalékkal. E hónapban a magasépítők elégedettsége kissé javult, a mélyépítőké viszont romlott.

Januárhoz képest egyértelműen javultak a foglalkoztatási várakozások a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is pozitív változást jeleznek. A következő három hónapban a létszám bővítésére készül a cégek 20 százaléka, míg 10 százalékuk leépítést tervez. Januárban ugyanez a két arány 14 és 10 százalék volt.

Februárban nem változott érdemben az áremelési törekvések intenzitása az előző hónaphoz képest. A kiigazítás nélküli adatok az áremelési szándékok nagyon enyhe növekedését mutatják: az áremelést tervezők aránya a januári 36 százalékról februárra 38 százalékra nőtt, míg az árcsökkenésre számítóké 6 százalékról 3 százalékra csökkent.

A februári vállalati vélemények szerint a legfontosabb növekedési korlátok a munkaerő- és a kereslethiány. Ezek a cégek bő harmadának okoznak gondot. A vevők laza fizetési fegyelme lényegében minden hatodik céget érinti negatívan.

Javult a  magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése, azaz tovább csökkent a korábbi pesszimizmus. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is némi javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya februárban 21 és 27 százalék, míg januárban 20 és 33 százalék volt.

A felmérésről

A GKI Gazdaságkutató Zrt. februári elmérése alkalmával 250 építőipari vállalkozás küldött vissza kitöltött kérdőívet a kért határidőre. A feldolgozott minta szerkezete a korábbiaktól nem tér el érdemben. A válaszadó vállalkozások 88 százaléka 51 főnél kevesebbet, 10 százalékuk 51-250 főt foglalkoztat.