Májusban picit tovább javult a hangulat az építőiparban, a megrendelések és foglalkoztatási várakozások alapján az ágazat rövidtávú kilátásait egyetlen számba foglaló ágazati bizalmi index értéke visszatért a járvány kitörése előtti, azaz a tavaly februári szintre. A magasépítő cégek kilátásai javultak, a mélyépítőké azonban kissé romlottak.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése – az előző hónaphoz képest – áprilisban hatalmasat, májusban enyhén javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Így e mutató teljes egészében ledolgozta a tavaly áprilisi nagy esést - írja friss, az EU támogatásával készített felmérésében a GKI.

Májusban a nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok is némi pozitív változást mutattak, a cégek 17 százaléka számolt be növekvő, 21 százaléka csökkenő termelésről szemben az áprilisi 16 és 24 százalékkal. Az év ötödik hónapjában a magas- és a mélyépítő cégek elégedettsége is javult.

Jól áll a rendelésállomány

Érezhetően kedvezőbbé vált a meglévő rendelésállományok értékelése. Ez a mutató is meghaladta a tavaly márciusi szintet. Havi alapon a nyers adatok is enyhe pozitív változásra utalnak. Májusban a válaszadó vállalkozások 24 százaléka számolt be magas és 23 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány áprilisban 21 és 28 százalék volt. Májusban a magasépítők elégedettsége erősödött, a mélyépítőké nem változott.

Kissé negatívan korrigáltak a foglalkoztatási várakozásokat mutató adatok. A májusi felmérés szerint a következő három hónapban a létszám bővítésére készül a cégek 18, csökkentésére 8 százaléka, míg áprilisban még 18 százalékuk készült új dolgozókat felvenni, elbocsátásokat akkor is 8 százalékuk fontolgatott.

Egyre többen készülnek áremelésre

Az áremelési törekvések intenzitása májusban tovább emelkedett az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A kiigazítás nélküli adatok is az áremelési szándékok valamelyes növekedését mutatják: az áprilisi 39 százalékról májusra 43 százalékra bővült az áremelést tervezők aránya, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 4 százalék.

A GKI felmérése szerint a vállalatok számára a legfontosabb növekedési korlát egyértelműen a munkaerőhiány. E probléma a legjelentősebb az építési szak- és szerelőiparban, az itt tevékenykedő cégek több mint felét érinti. A második helyre az anyag- és kapacitáshiány jött fel, minden negyedik válaszadó cég érzi ennek negatív következményeit. A kereslet hiánya és a vevők laza fizetési fegyelme nagyjából minden ötödik céget érint.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése májusban havi alapon minimálisat javult: a derű- és borúlátók aránya májusban 32 és 21 százalék, míg áprilisban 29 és 34 százalék volt.