Az építőipar egy ötéves beruházási ciklus leszálló ágába került, az uniós finanszírozású beruházások  kifutnak, a következő költségvetési időszak forrásaira még várni kell. Az önkormányzati és a magánberuházók kivárnak, egyedül a magyar állam tartotta az első hét hónapban a 2019 évi megrendelési szintet, azonban augusztustól itt is csökkenés tapasztalható - írja friss helyzetelemzésében az ÉVOSZ.

Az építési beruházási célú közbeszerzések száma az első 10 hónapban az előző évi felére, az értéke a háromnegyedére  zsugorodott. Nincs műszaki előkészítés a 2021-ben megindítható állami/önkormányzati projektekre, ami járvány esetén is nagy volumenben végezhető lenne, így az év eleji élénkítés is csak késedelemmel indítható.

Az ágazat megrendelései 2019 augusztusától csökkennek, szeptember végén év/év alapon 16,3 százalék volt az elmaradás. A termelés értéke az első 9 hónapban 2.938 milliárd forint volt, ez 11 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Különösen erős a visszaesés a mélyépítési ágazatban, az egyéb létesítmények megvalósítása területén, ahol a termelési érték szeptember végén 21 százalékkal, a rendelésállományuk pedig 28 százalékkal zsugorodott.

A beruházási piac hatalmas hullámzását  elfogadható üzleti kockázatok mellett az építési ágazat nehezen tudja követni az elemzés szerint.

Októbertől az építőiparban is megjelentek a vírusos megbetegedések, a járványhelyzet egyre több helyen lassítja a tevékenységet, ami határidő csúszásokat eredményez, különösen az élőmunka-igényes befejező szakaszban.

Ezt javasolja az ÉVOSZ:

 

  • Országos program a szennyvíz- és csatornahálózatok fejlesztésére, technológiai korszerűsítésére.
  • A városi elavult ivóvízrendszerek rekonstrukciója.
  • Útépítési beruházások elindítása.
  • A középtávú állami és önkormányzati beruházási tervek  közzététele egységes felületen.
  • Az új építésű lakások 5 százalékos áfaszabályainak mielőbbi közzététele, a 2022. december 31-ig jogerős építési engedélyt megkért, illetve egyszerű bejelentést megtett lakásépítésekre is vonatkozzon az 5 százalékos áfa.
  • Az újlakás-építések engedélyezési eljárásánál a további egyszerűsítések helyett gyorsított eljárás.
  • Komplex lakásprogram összeállítása.
  • Rozsdaövezeti fejlesztések engedélyezési eljárási rendjének gyorsítása.
  • A 2021. január 1-jétől érvényes épületenergetikai előírások számonkérésének féléves halasztása.
  • Ágazati hatékonyságnövelő támogatások.
  • Csökkentett munkaidejű bértámogatás helyett bérek személyi jövedelemadójának, közterheinek csökkentése.
  • A közterhek csökkentése mind a munkaadói, mind pedig a munkavállalói oldalon.
  • A közszféra építési-beruházásainak előrehozatala és szakmailag alaposabb előkészítése, modern költségtervezési rendszerek bevezetése a hazai gyakorlatba.
  • A nem uniós külföldi állampolgárok foglalkoztatásának engedélyezését tovább kell egyszerűsíteni.
  • Új típusú piaci ellenőrzés, építésfelügyelet, munkaügyi felügyeletek, a közbeszerzési és adóügyi ellenőrzések.
  • Tervezői és kivitelezői kötelező felelősségbiztosítás.
  • Az 500 millió forintot meghaladó létesítményeknél javasolt a kötelező tervellenőrzés intézményének visszaállítása és a beruházás-lebonyolító kötelező alkalmazása.

 

Nagy a bizonytalanság

A helyzetelemzés szerint a beruházási piac élénkülésére összességében 2021. második félévétől korábban nem lehet számítani. A kelet-nyugati, észak-déli regionális különbségek csökkentek, a Budapest és agglomerációs övezet, valamint az ország további térségei között továbbra is fennállnak.

A vállalkozások továbbra is szakmunkás- és mérnökhiányra számítanak. A munkaellátottság csökkenésével vidéken csökken a képzetlen munkaerő létszáma.

A szakmunkások átlag bruttó bére 350-400 ezer forint között mozog, a mérnököknél a bér a felkészültség, a projekt bonyolultságának függvényében nagyobb a szóródás, 550-1000 ezer forint közötti. A vállalkozások nagy többsége 2021-ben nem, vagy csak az inflációt követő bérfejlesztést tervez a jelenlegi munkaellátottságából kiindulva.

A mikro- és kisvállalkozók munkaellátottsági várakozásai nagy szóródást mutatnak. Budapesten 2021-re elegendő munkát remélnek, vidéken mintegy 25 százalékos csökkenést kalkulálnak. A közepes és országos nagyvállalkozások tervező, kivitelező és mérnöki szolgáltató területen15-30  közötti csökkenést érzékelnek. A mélyépítési ágazatban ettől rosszabbak a várakozások.

Áremeléseket egyelőre nem terveznek a vállalkozások, miközben a költségeik növekednek.

A vállalkozások tartalékokat látnak a tervező - lebonyolító - kivitelező közötti jobb együttműködésben. A járványhelyzet ezt az együttműködést lényegesen megnehezítette  - áll a helyzetértékelésben.