Az elmúlt év decemberében év/év alapon a nyers adatok szerint 17,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés. Az épületek építésének volumene 15, az egyéb építményeké 22 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az előző havihoz mérten 2,4 százalékos volt a csökkenés.

2018 decemberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült: az épületeké 15, az egyéb építményeké 22 százalékkal. Az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.
  • Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 21, az egyéb építmények építésében 19, a speciális szaképítésben 15 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 72 százalékkal alacsonyabb volt a 2017. decemberi, magas bázisnál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 86 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Decemberben ipari, közlekedési és kulturális épületekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.
  • Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7, az egyéb építményeké 8 százalékkal kisebb volt, mint 2017 decemberében.

2018. január-decemberben az előző év azonos időszakához képest:

  • Az építőipari termelés 22 százalékkal bővült. Az épületek építése 16, az egyéb építményeké 31 százalékkal emelkedett 2018-ban.

Építőipari termelői árak:

  • A negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 11 százalékkal magasabbak voltak a 2017. azonos időszakinál. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésében 13, az egyéb építmények építésénél 8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 11 százalékkal nőttek az árak az előző év utolsó negyedévéhez képest.
  • Az építőipar negyedik negyedévi árai az előző negyedévinél 2 százalékkal magasabbak voltak.