A Gazdasági Versenyhivatal a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására nemrég külön vizsgálói csoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket. Eközben a kormány is úgy határozott, hogy bővíti a nemzeti versenyhivatal jogi lehetőségeit, hogy gyorsabb és hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé a piaci problémákkal szemben.

Az érintett cégeknek a piac kiemelt ellenőrzése alatt ugyanúgy érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a jogszabályok ebben az esetben is honorálják a versenyhatósággal való együttműködést - hívja fel a figyelmet közleményében a GVH.

Az úgynevezett engedékenységi politika lényege, hogy egy versenykorlátozó megállapodásban részes cég akár a bírság teljes elengedésében is részesülhet, ha elsőként szolgáltat döntő bizonyítékokat a jogsértésről, vagy olyan érdemi információkat ad egy feltáratlan megállapodásról, amelyek megalapozhatják a Versenyhivatal rajtaütését. A bírság csökkentésével honorálható emellett minden olyan önként szolgáltatott bizonyíték, amely – ha nem is elsőként érkezik a hatósághoz –érdemben segíti a kartell feltárását. Az engedékenységi együttműködés emellett a közbeszerzésekből történő kizárás (mint további hátrányos jogkövetkezmény) elkerülését is megkönnyítheti.

A hatályos versenytörvény a vállalkozások mellett a magánszemélyeket is jutalmazzák, ha a kartellek felfedéséhez és felderítéséhez nélkülözhetetlen írásos információt szolgáltatnak - emlékeztet a hatóság. Az ún. informátori díj egy sikeresen feltárt jogsértést követően akár az 50 millió forintot is elérheti. Lényeges, hogy az informátorok kiléte kérésükre végig rejtve marad a hatósági eljárás során, így retorziótól való félelem nélkül jelentkezhetnek a Versenyhivatalnál.

Az anonim kapcsolatfelvételt segíti a Kartell Chat is, melyen keresztül bárki névtelenül kommunikálhat a GVH felderítő szakembereivel - írja a hivatal.

„A versenyszabályozás különös lehetőségeket kínál a jogsértésben cégeknek arra, hogy kilépjenek a kartellből. Az érdeklődők tájékozódjanak a GVH honlapjáról, vagy vegyék fel a hivatallal személyesen a kapcsolatot. A vállalkozások számára mindenképpen megfontolandó a kartell-megállapodás feltárása, a GVH-val való együttműködés. Csakis így kerülhető el a sok esetben komoly bírság – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.