Az ÉVOSZ nagy elvárásokkal tekint a 2022. január 1-től működő „Üvegkapu rendszerre”, amely keretén belül a 700 millió forint feletti építési-beruházási célú közbeszerzéseknél a létesítmények megvalósításában résztvevő vállalkozásoknak napi szintű, névre szabott foglalkoztatási adatokat kell megadni a NAV számára. Koji László ÉVOSZ elnök ugyanakkor további lépéseket is javasol, szerinte valamennyi elektronikus építési napló vezetésére kötelezett kivitelezésnél el kellene rendelni az Üvegkapu kötelező működtetését, így elegendő „kontroll” adata lenne az adóhatóságnak a legális foglalkoztatás és az elvárt bérezés ellenőrzéséhez.

Az ÉVOSZ szerint a NAV által megfelelő gyakorisággal összevetett, elemzett foglalkoztatási, bérezési, forgalmi és áfafizetési adatok segítségével kiszűrhetők lennének a szélsőségesen ellentmondásos adatokat mutató vállalkozások. Ez lehetne a konkrét vállalkozási ellenőrzéseket megelőző előszűrés, mely alapján az „előszűrésen” fennmaradó vállalkozások ellenőrzésére lehetne koncentrálni.

Felerősödtek a piaczavaró jelenségek

A mintegy 125 ezer építőipari vállalkozás közel 60 százaléka ugyanakkor öt főnél kevesebbet foglalkoztató mikro- vagy egyéni vállalkozás. A szétaprózott szervezeti struktúra komoly piacellenőrzési nehézségekkel jár, és versenyképességi hátrányt is jelent.

A szakszövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2016 óta folyamatosan bővülő kereslettel a kapacitás-kínálat nehezen tud lépést tartani, és felerősödtek a piaczavaró jelenségek is:

  • nagyobb számban jelentek meg a kóklerek, akik számla nélkül dolgoznak, feketén foglalkoztatnak és rendezetlenek a költségvetési kapcsolataik
  • mesterek, szakmunkások vállalkozásokat alapítanak, vállalkozási ismeretek nélkül.

A gazdaságfehérítés ebben az iparágban egyben versenyegyenlőségi kérdés is. Különösen a lakosság megrendelések teljesítésénél jellemző a szerződés, számlaadás nélküli tevékenység, amellyel nehéz versenyezni egy tisztességes vállalkozónak - hangsúlyozza a szakszövetség, amely régóta kezdeményezte, hogy a számla nélküli munkavégzést a megrendelőnél is próbálják megfogni. Azzal, hogy a lakásfelújítási támogatások csak üzletileg rendezett körülmények között vehetők igénybe, tisztul a piac. 

Kockázatos szerződés nélkül belevágni a munkákba

A legmagasabb szintű fekete foglalkoztatás is a lakosság közvetlen megrendelésére készülő lakásépítéseknél és lakóingatlan-felújításoknál tapasztalható, amit elsődlegesen a nagyszámú, írásos szerződés nélküli munkavégzés tesz lehetővé. Ez a jelenség az ÉVOSZ szerint nagy kockázatot hordoz magában a megrendelő és kivitelező számára egyaránt, rontja a tisztességes vállalkozók versenyhelyzetét, emiatt sürgős változtatásokra lenne szükség ezen a területen.

Az ÉVOSZ számításai szerint 2021-ben mintegy 300 milliárd forint értékű lehetett az a lakásfelújítás, amit szóbeli megállapodás mentén kiviteleztek. Ennek a kivitelezői szolgáltatási áfatartalma kb. 75 milliárd forint, amit az állami költségvetés nem lát, elesik tőle.

Az építőiparban különösen elharapódzott a kedvező adózási lehetőségek kihasználása a szakmaiság rovására. A bőséges munkalehetőség és az emelkedő árak hatására a kata-szerint adózó építőipari vállalkozó gyorsan eléri éven belül a 12 millió forintos értékhatárt, így a feleség, a nagykorú gyerekek nevére kiváltható vállalkozási igazolványok mentén igyekeznek a kedvező adózási körben maradni. Csakhogy nincs ezen „családtagok” mögött vállalkozói tudás, szakmaiság, újabb szakember, valós kivitelezői kapacitás. Ez a megrendelők megtévesztését is szolgálja. Az ÉVOSZ szerint fontos, hogy a közeljövőben a valós vállalkozói ismérvek még nagyobb hangsúllyal jelenjenek meg a kata -szerinti adózás feltételrendszerében.

Legyen pozitív lista

A szövetség javasolja, hogy az adózási, foglalkoztatási szempontból ellenőrzött, rendezett költségvetési kapcsolatokkal bíró, „jónak minősített” vállalkozások, úgynevezett pozitív listája legyen nyilvános, könnyen hozzáférhető, cégekre kereshető, tartalmazza az elérhetőséget.

Javasolják továbbá az építésgazdasági értékláncban a készpénzes forgalom csökkentését.