Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipar rövid távú kilátásai a rendelésállomány és foglakoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló építőipari bizalmi index értéke az elmúlt hat hónapban egy viszonylag szűk sávban mozgott, októberben havi alapon csaknem 2 ponttal csökkent. A magasépítő és a mélyépítő cégek is kissé borúlátóbbá váltak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség csak hibahatáron belül változott, míg a rendelésállományok értékelése némileg romlott - olvasható a GKI friss elemzésében.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése a szezonálisan kiigazított adatok alapján hibahatáron belül változott csak, a nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok érezhető javulást jeleznek havi alapon. Októberben a cégek 26 százaléka számolt be növekvő, 11 százaléka csökkenő termelésről, míg ugyanez a két arány szeptemberben 24 és 4 százalék volt. Ebben a hónapban a magasépítők elégedettsége kissé javult, míg a mélyépítőké romlott.

Kép: Építőipari bizalmi index (szezonálisan kiigazított adatok) /GKI

A meglévő rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest októberben romlott, a mutató csaknem kétéves mélypontra esett. A nyers adatok is némi negatív változásra utalnak havi alapon. A válaszadó vállalkozások 31 százaléka magas, 8 százalékuk alacsony rendelésállományról tudósított szemben a szeptemberi 34 és 5 százalékkal. E téren a mélyépítők megítélése kissé romlott, a magasépítőké javult s e két cégcsoport értékelése összeért.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2019 októberében 6,9 hónap. Ez számottevően alulmúlja az egy évvel ezelőtti 8,6 hónapos átlagértéket, de megegyezik az egy negyedévvel ezelőttivel.

A foglalkoztatási várakozások októberben csak hibahatáron belül változtak az előző hónaphoz képest, a nyers adatok negatív változást jeleznek szeptemberhez képest. A következő három hónapban a létszám bővítésére készül a válaszadó cégek 15 százaléka, míg annak csökkentését 7 százalékuk tervezi. A szeptemberi felmérés során ugyanez a két arány rendre 21 és 7 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitása októberben enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest, a nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya az szeptemberi 26 százalékról októberre 25 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 1 százalék.

A termelés bővítését korlátozó tényezők közül a cégek közel kétharmada a munkaerőhiányt említette leggyakrabban, az anyag- és kapacitáshiány mintegy negyedüknek okozott gondot. A cégek majd ötödét még mindig csak késve fizeti ki a megrendelők.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése októberben enyhén javult az előző hónaphoz képest, a nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok némi romlást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya októberben 21 és 15, míg szeptemberben 20 és 11 százalék volt.