Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az akadozó ellátási lánc, a megrendelők fizetésképtelensége és a megbízható munkások hiánya rég nem látott kihívás elé állítják az építőipart. Az iKont intelligens konténerek forgalmazója a magyarországi építőipari cégek körében mérte fel, mennyire nyitottak a vállalkozók új, digitális megoldásokra, a kutatás pedig más témákat is érintett.

"Aki jó szakember és megbízhatóan dolgozik, az nem dolgozik itthon alkalmazottként. Vagy vállalkozásba kezd, vagy külföldön, jobb körülmények között dolgozik" – mondta Juhász Sándor, a startup alapító-ügyvezetője. A szakemberhiány tervezői és kivitelezői oldalon is megnyilvánul. "A tervezőknél megoldást jelenthet, hogy a szenvedély és a hivatástudat megtartja a dolgozókat, főleg kis irodák esetén" – tette hozzá Galántai Gergely, az MCXVI Építészműterem tervezője.

A tisztességtelen bejelentett munkaerő felvétele befektetési kockázat: egy építészeti projekt sikerét sok szavahihetetlen munkás meg tudja ingatni. A kivitelezéssel foglalkozó építőipari cégek pedig komoly büdzsékeretet tartanak fenn a kalkulált veszteségeknek. "Külföldi munkatapasztalattal rendelkezve össze sem lehet hasonlítani a munkavédelmi – és közvetve beruházás-védelmi – szabályozásokat. Magyarországon ennek hiánya sok következményt von maga után" – mondta Garab Ádám, a CTP Management Hungary projektvezetője.

A kisebb kivitelező cégek gyakorlatilag eszköztelenek a lopásokkal, visszaélésekkel, hanyag munkavégzéssel szemben. "Egyedül a fizetésmegvonás hatékony eszköz ez ellen, hiába áll mellette párban a sokféle bónusz" – mondta Balázs Levente, a Merovkol Kft. Ügyvezetője.

Erősebb a megszokás

Egy óbudai építőipari kisvállalkozás tulajdonosa, László Botond szerint a munkavállalók nem elég képzettek, ezért bonyolult velük a kommunikáció. "Semmiféle digitalizációs megoldást nem tudunk használni. Az idősödő munkavállalók nem vehetők rá, és akiket ők szerveznek be, szintén a régi, elavult technikákat tanulják el. Mivel nem hajlanak a digitalizációra, ezért nincs is tervben az, hogy digitalizáljunk" – mondta.

Az iKont ügyvezetője szerint az építőipar szárnyalása és leterheltsége miatt nehéz most digitalizációs fejlesztéseket bevezetni, mert egyszerűen nincs rá idő. Mégis azok a cégek fognak élen járni a digitalizációban, amelyek képesek lesznek a munkafolyamataikat folyamatosan, a hatékonyság érdekében átalakítani.

"A válaszadók a belső átalakítást és betanítást nehézkesnek érzik, mert a technológiák már eleve elavulóban lévő építési technológiák digitalizálására mennek rá. Az emberi károkozást – lopást, trehányságot, link munkavégzést – mérséklő technológiákat tudnák inkább üdvözölni" – mondta Juhász Sándor Péter.