Egy olyan technológiai átalakulás határára értünk, amely a feje tetejére állíthatja életünket, kommunikációnkat és a munka világát. A jelenségre szokás negyedik ipari forradalomként is hivatkozni. A Világgazdasági Fórum ezt technológiák fúziójaként jellemzi, melyben elmosódnak a határok a fizikai és a digitális világok között.

A különböző iparágak egymás után léptek be ebbe folyamatba és munkamódszereiket innovatív szervezeti struktúrákkal, új digitális technológiákkal és automatizációval alakították át. Az építőipar azonban lemaradt - állítja Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási üzletágának vezető menedzsere.

Ahol jelen van az új technológia, ott már most is jelentős a fejlődés

Amíg az elmúlt 25 évben más iparágak már jelentős fejlődésen mentek keresztül, az építőiparban az új technológiák és innovációk átvétele lassan halad. A szektorban jellemzően alacsony a nyereségesség, magas az üzleti kockázat, gyakran hiányos a szaktudás és ennek eredőjeként egyenetlen a teljesítmény. Mindez jelentős hatással van mind az építtetők elégedettségére mind a szakma megítélésére, áll a Deloitte tanulmányában.

Van azonban az építőiparban néhány terület, ahol a robotika és az automatizáció már jelen van - ezek jelentős fejlődést mutatnak, és kiterjesztik az előregyártható elemek körét.

A "Building Information Modelling" (BIM) technológiát a nagy projektek esetén és egyes állami megrendeléseknél is már gyakran alkalmazzák. A technológia része az építőelemek sorozatgyártása és a modulok 3D-nyomtatása, drónok szélesebb körű használata, pl. felmérési célokra, illetve a hálózatba kötött intelligens eszközök (IoT - dolgok internete) használata. Ha ezeket a fejlett technológiákat szélesebb körben használnák fel, sokkal hatékonyabb lehetne az építés, állapítja meg a tanulmány.

Miért alacsony még mindig a termelékenység?

A problémákra adott eddigi hagyományos válaszokkal nem tudták elérni azt a fordulópontot, ahol a termelékenység szintet lép. Ez csak olyan holisztikus gondolkodásmóddal sikerülhet, amely a technológiát befogadja és nem olyan ellenségnek tekinti, amely a bevált funkciók és normák lerombolását célozza. A Deloitte szakértői szerint a szektor termelékenységének ugrása az emberi erőforrás, a folyamatok, az adatok és a technológia szélesebb körű integrációján keresztül valósulhat meg.

Ezt javasolják

Az ellátási láncok nagyobb összehangolása szükséges a termék teljes életciklusán annak érdekében, hogy a már meglévő építési technológia és innováció rendszerszinten integrálható lehessen. Több beruházásra van szükség integrált megoldásokba, mint például a BIM, ami kapuként funkciónál más, olyan technológiák irányába, mint a robotika, a kivitelezés megfigyelése drónokkal és a 3D-nyomtatás.

A Deloitte szakértői a tanulmányban  - amely teljes terjedelmében itt olvasható -  rámutatnak: a pozitív diszrupció lehetőségei az iparágban továbbra is jelentősek és jelentős versenyelőnyre tehetnek szert azok a vállalkozások, melyek úttörőként élnek a lehetőségekkel.