Idén márciusban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 10,6, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 18,7, az egyéb építmények építésében 8,1 százalékkal nőtt a termelés. A speciális szaképítés 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Idén márciusban a megkötött új szerződések volumene 30,2, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30 százalékkal kisebb volt a 2021. márciusi bázisnál.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 6,4 százalékkal magasabb volt a 2021. március véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 17,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2022 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 15,7 százalékkal emelkedett.

Elszálltak a termelői árak

Az első negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben (23,7 és 22,8 százalék), az egyéb építmények építése vonatkozásában 14,4 százalékkal nőttek az árak a 2021. első negyedévihez mérten.

Az áremelkedést a kereslet élénkülése mellett a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.