Őrület, mi folyik az építőiparban - friss adatok jöttek

Áprilisban 40 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest a nyers adatok szerint. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 34, az egyéb építményeké 48 százalékkal. Márciushoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 4 százalékos a csökkenés - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2019. június 14. péntek, 09:00
Fotó: Getty Images

Idén áprilisban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 34, az egyéb építményeké 48 százalékkal. Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést. Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 54, az egyéb építmények építésében 48, a speciális szaképítésben 23 százalékkal nőtt a KSH adatai szerint.

A megkötött új szerződések volumene 4 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek körében a nagy értékű ipari beruházások mellett főleg oktatási és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 50 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19 százalékkal kisebb volt, mint 2018. április végén.

Az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva 46 százalékkal nőtt a termelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK