Mérnöki kamara: folytatni kell a megkezdett tervezéseket (frissítés)

Az építőiparnak a vírusjárvány vége utáni gyorsabb újraindulását segítheti, ha most is folytatódnak a válság előtt megkezdett tervezési folyamatok. A digitális eszközök erre minden lehetőséget megadnak, ezért a Magyar Mérnöki Kamara kiemelten fontosnak tartja, hogy a korábban megkezdett tervezési munkák ne álljanak le - írja nyilatkozatában Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke.
Szepesi Anita, 2020. március 23. hétfő, 15:12
Fotó: Pixabay

Az elmúlt néhány hétben több helyről hallható, hogy egyes megrendelők a magánszektorból a tervezési munkák lassítását kérik - írja az MMK elnöke.

Véleménye szerint az épített környezet alakításának sikeressége múlik azon, hogy a beruházások megfelelő minőségben, költséghatékonyan és határidőre készüljenek el. A beruházási folyamat eredményességét alapvetően befolyásolja a megfelelő előkészítés, a kiviteli tervek kidolgozottsága. A jelenlegi veszélyhelyzetben ezért különösen fontos, hogy a már megkezdett előkészítési, tervezési munkák ne álljanak le - hangsúlyozza.

Természetesen a helyszíni felmérések, az egyeztetések megszervezése átmenetileg nehézségekbe ütközhet, ami az eredeti határidők tartását nehezíti, a tervezési folyamat lelassulhat, de a járványhelyzet utáni újraindítási időszak hatékonysága érdekében nem szabad elhalasztani a tervezési munkákat, mert a kész, vagy magas készültségi fokú tervek rendelkezésre állásától függ majd a járványhelyzet elmúlta után a gyors visszaállás.

Álláspontja szerint a tervezők, mérnökök és építészek fel vannak készülve az új helyzetben való munkavégzésre: a tervező mérnökirodák és építészirodák korábban is eredményesen alkalmazták a digitális felületeken való kapcsolattartást és munkavégzést, az egyeztetések lebonyolítását, így az "otthonról dolgozás" nem okoz fennakadást a munkájukban.

A tervezési munkát gyorsítja, ha a megbízói oldal is bekapcsolódik az online egyeztetésekbe, ennek technikai feltételeit meg kell teremteni.  Az MMK - a majdani gyorsabb újraindulás érdekében - támogatja az ÉVOSZ kárcsökkentő javaslatait is - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK