Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben az építőipari termelés volumene - kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt - 11,7 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, míg az évkezdettől mért volumen 5,1 százalékos csökkenést jelez. Szezonálisan kiigazítva novemberben a termelés az előző havinál 3,7 százalékkal kisebb volt.

2012 tizenegyedik havában mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 16,8, az egyéb építményeké - a 2011. novemberi növekedés után - 7,2 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 0,7, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - jelentősen, 17,9 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,6 százalékkal mérséklődött. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 15,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

A 2012 novemberében kötött új szerződések volumene 18,9 százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. novemberihez viszonyítva 8,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké egynegyedével csökkent, elsősorban az egy évvel korában kötött nagyértékű szerződések miatti magas bázis következtében.

Az építőipari vállalkozások 2012. november végi szerződésállományának volumene 12,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 24,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 32,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.