Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipar rövid távú kilátásait a rendelésállomány és a foglakoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló építőipari bizalmi index értéke szeptemberben havi alapon 1 ponttal emelkedett. Az idei év kilencedik hónapjában a magasépítők derűlátóbbá, ugyanakkor a mélyépítő cégek kissé borúlátóbbá váltak - derül ki a GKI szeptemberi felméréséből.

Szeptemberben az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése enyhén romlott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is romlást jeleznek havi alapon. Szeptemberben a cégek 24 százaléka számolt be növekvő, 4 százaléka csökkenő termelésről, míg ugyanez a két arány augusztusban 30 és 4 százalék volt. A magasépítők elégedettsége szeptemberben nem változott, de a mélyépítőké csökkent.

Építőipari bizalmi index 2016-201
(szezonálisan kiigazított adatok)

A meglévő rendelésállományok értékelése kissé javult az előző hónaphoz képest, ezzel valamelyest elmozdult kétéves mélypontjáról. A nyers adatok is pozitív változásra utalnak. A válaszadó vállalkozások 34 százaléka számolt be magas és 5 százalékuk alacsony rendelésállományról, míg augusztusban rendre 32 és 7 százalék volt ugyanez a két arányt. E téren a mélyépítők megítélése kissé romlott, a magasépítőké javult.

Mi lesz árakkal?

Enyhén javultak a foglalkoztatási várakozások, a nyers adatok viszont nem jeleznek érdemi elmozdulást augusztushoz képest. A következő három hónapban válaszadó cégek 21 százaléka készül a létszám bővítésére, míg leépítést 7 százalékuk tervez. Augusztusban ugyanez a két arány rendre 19 és 6 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitása szeptemberben némileg csökkent az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya az augusztusi 29 százalékról szeptemberre 26 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké 2 százalékról 1 százalékra apadt. A többség továbbra sem vár árváltozást.

Még mindig gond, hogy időben fizessenek

A munkaerőhiány a végek közel háromnegyedének gondot okoz, s minden ötödik cég szenved a kapacitáshiánytól illetve a vevők fizetési késedelmeitől.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése szeptemberben hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok ugyanakkor némi romlást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya szeptemberben 20 és 11, míg augusztusban 25 és 5 százalék volt.