Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss adatok szerint júliusban az építőipari termelés volumene 22,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ez ugyan szép szám, ám kisebb dinamikát jelez, mint a májusi 35,4, illetve a júniusi 27,2 százalék.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 15,1, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal. A lassulást jelzi, hogy szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júliusban az építőipar termelése 2,1 százalékkal csökkent júniushoz képest.

Az épületek építésének növekedése júliusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építményeknél a termelés - az alacsony bázis mellett - út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 13, az egyéb építményeké 39,4, a speciális szaképítésé 18,6 százalékkal nőtt.

Rossz hír a jövőre nézve, hogy a megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest csupán 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 39,1 százalékkal nőtt. Az egyéb építményeknél bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye - közölte a KSH.

Így az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene július végén 83,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,6, az egyéb építményeké 132 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Összességében 2017. január-júliusban az előző évihez képest az építőipari termelés volumene 26,2 százalékkal nőtt.

(Címlapkép forrása: Pixabay.com)