Épül a Mol toronyháza a Kopaszi-gáton

Letették a Mol-csoport új székházának alapkövét kedden Budapesten; a Kopaszi-gáton épülő, 120 méter magas, 28 emeletes, várhatóan 2021-re elkészülő Mol Campus a főváros legmagasabb épülete lesz - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2018. október 2. kedd, 18:58
Fotó: Napi.hu

A Mol innovatív és a fenntarthatóságot szem előtt tartó energetikai cég, ezért a saját beruházásában épülő új irodaháza is innovatív épület lesz, Magyarországon eddig még nem látott megoldásokkal, technológiai újdonságokkal - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az alapkőletétel előtt. A vállalat 2030-as stratégiájával összhangban döntött úgy, hogy megépít egy új, a dolgozókat középpontba állító székházat.

Az épület a főváros világörökségi zónájától jelentős távolságban helyezkedik majd el - mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere, hozzátéve, hogy mértékadó építészek szerint a magasházak jelek, amelyekre szükség van egy nagyvárosban. Vizsgálják a beruházás forgalmi hatásait, a fővárosi önkormányzat biztosítani fogja, hogy tömegközlekedéssel és egyéni közlekedéssel lebonyolítható legyen majd a Kopaszi-gátra irányuló forgalom.

Az épület körüli viták legalább annyira politikai, mint szakmai indíttatásúak - véli Tarlós.

A 86 ezer négyzetméteres Mol Campusban 2500 munkaállomást alakítanak ki, megépítése után lehetőség nyílik arra, hogy a főváros öt kerületében több épületben dolgozó munkatársak egy épületben kapjanak helyet. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, a Mol arra törekszik, hogy az épület energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb színvonalú legyen. Az új székházban a lehető legtöbb teret megnyitják a nyilvánosság előtt, egyebek mellett a kilátóteraszt is.

Nem közlik, mennyiből épül
Költségbecslések vannak arról, mennyibe kerül majd az épület, de ezeket nem kívánják nyilvánosságra hozni. Hernádi annyit közölt: a vállalat 2021-ig 800 milliárd forintot fog beruházni Magyarországon, ebben benne van a Mol Campus is.

A kivitelezésre a tervek szerint novemberben írják ki az első tendert. A Mol saját forrásból, állami támogatás nélkül építi meg az új székházat.

A Mol háttéranyaga szerint a társaság a berlini székhelyű belsőépítész céget, a KINZO-t bízta meg a Mol Campus irodatereinek tervezésével. A KINZO korábban olyan irodaépületek belsőépítészeti terveit készítette el, mint a bécsi Erste Campus, a németországi Herzogenaurach-ban található Adidas székház, valamint a berlini SoundCloud irodaháza. A KINZO helyi partnere a Minusplus.

A Mol Campus terveit a londoni építészcég, a Foster + Partners készítette, az épület tervének kidolgozásában az építésziroda magyarországi partnere a FintaStúdió - írta az MTI.

A kép forrása: Mol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.03 23:54

A komolyabb olajmezőkre rég nem engedik be a mórickákat, így abszolut logikus hogy toronyházat építenek inkább... Abból ugyan ugyanúgy nem jön olaj mint az elb...altázott norvég tengeri "olajmezőkből", amikkel - csak legutóbb - rászedték a mórickákat pár milliárd erejéig, de legalább messzire látszik... azaz, ebben az elb...altázott toronyházban benne van az egész elb...altázott magyar gazdaság és társadalom, hogy úgy mondjam...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.10.03 23:38

Ezt hívják úgy, hogy gigantománia! Minek MOL-nak ekkora székház? Hány ember fog dolgozni benne? Biztos, hogy kell a MOL-nak ekkora vízfej? Vagy csak arról van szó, hogy a csókosok panorámát szeretnének?

Ennek a pénznek, amibe ez kerül nem volna jobb helye? Biztosan kínálkozik néhány jó befektetés az olaj- vagy gáziparba.

A rossz nyelvek szerint egy cég akkor kerül leszálló ágba, amikor székházat kezd építeni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html