Maradéktalanul át kellene ültetni a jogrendbe az épületek energetikai korszerűsítéséről szóló új irányelveket, hogy a a tagállamok elérjék az épületállományuknak megfelelően kijelölt új éghajlat- és energiapolitikai célokat.

Az 526 szavazattal, 109 ellenszavazat és 62 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező érvényű jelentés az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv felülvizsgálata előtt foglalja össze a parlamenti ajánlásokat.

Az épületek felújítását megfelelő ösztönzőkkel, valamint az energiahatékonysági fejlesztésektől és az energiamegtakarítástól függő pénzügyi támogatással lehet előmozdítani.

Fontos, hogy az érdeklődő vásárlók vagy albérlők egyértelmű információhoz jussanak az épület energiahatékonyságáról és a várható rezsiről. Javítani és jobban össze kell hangolni a különböző tagállami energiahatékonysági tanúsítványokat ahhoz, hogy könnyebben összehasonlíthatók és jobb minőségűek legyenek, jelentik ki a képviselők - olvasható az Európai Parlament közleményében.

Építőanyagok körforgásos használata, megtérülő renoválás

A képviselők támogatják a fenntartható, innovatív és nem mérgező építőanyagok körforgásos használatát, ehhez címkézési rendszer bevezetését javasolják. Az építkezésekben a fa anyagok is helyettesíthetik a fosszilis alternatívákat, mivel a fa hosszú távon képes tárolni a szén-dioxidot.

A tagállami hosszú távú épületfelújítási stratégiáknak a jövőben az előnyök szélesebb körére ki kellene terjedniük, figyelembe véve például az egészségre, a biztonságra, a hőkomfortra és a beltéri levegőminőségre gyakorolt kedvező hatásukat. Emellett a beltéri környezetminőségi paraméterekre vonatkozó adatgyűjtést is javítaniuk kellene, hogy minimumkövetelményeket határozhassanak meg a beltéri környezetminőségre.

Az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelvnek emellett biztosítania kellene, hogy a renoválás megtérül az épület- és lakástulajdonosok számára - ehhez mérésekkel kell alátámasztani az energiahatékonyság valós javulását. Az egyablakos ügyintézési pontok létrehozása pedig jelentős szerepet játszhat a hosszadalmas és nehézkes engedélyezési eljárások felszámolásában és segítheti a finanszírozásához való hozzáférést.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.