Érdemes-e a lakásárak emelkedésére spekulálni?

A kamattámogatások és a szociálpolitikai támogatási rendszer kis mértékben ugyan élénkíti az ingatlanpiacot, arra azonban az eladók ne számítsanak, hogy az árak is emelkedésnek indulnának - vélekedett Bartal László, a Balla Ingatlanirodák bel-budai irodájának vezetője. Ennek az az oka, hogy a hatalmas kínálat kioltja az árfelhajtó hatást.
NAPI, 2013. május 28. kedd, 07:42

Érdemes az eladóknak tartósan számolni az elmúlt két évben kialakult árszinttel. A jelenlegi helyzetben már az is nagy dolog, ha egyáltalán sikerül az értékesítés, mivel a kínálat nagyobb részére most egyáltalán nincs kereslet.  Drága ingatlanokat még Budán sem vesznek, a közepes árú lakások készpénzes vásárlása jelenleg a piac legfelső szintje - fogalmazott a Balla Ingatlanirodák vezetője. A vevők szinte csak közepes vagy kisméretű ingatlanokat keresnek, elsősorban olyanokat, melyeknek a tulajdonosa megszorult a hiteltörlesztés miatt, esetleg örökségként jutott hozzá a lakáshoz, s gyorsan kíván túladni rajta.

Ráadásul a kormányzati keresletnövelő intézkedések a szociálisan méltányolható igények kielégítését veszik célba, így Budán is csak a 10-30 millió forint közötti árfekvésű ingatlanok váltanak ki érdeklődést, efelett csak komoly árengedmény segíthet sikeres eladáshoz.

Melyek az alapkövetelmények?

Elsősorban a jó adottságú társasházi lakások eladására van egyáltalán esély - hangsúlyozta a szakértő. Már az is megnehezíti az értékesítést, ha az ingatlan nem elég világos, esetleg földszinti, vagy ha emeleti elhelyezkedésű, de nincs a házban lift.

Bartal László szerint nem is fog változni a helyzet, annak ellenére, hogy a panel és az olcsóbb társasházi lakásoknál élénkülő keresletre lehet számítani, míg minden más szegmens az érdeklődés hiányától szenved majd.

A bérleti piacon már most a kereslet dominál

Míg a vásárlók száma továbbra is csekély, erőteljesen növekszik a kereslet a budai oldalon a bérlakások iránt. A diákok és a küföldiek mellett a szociális helyzet változása is sokakat rákényszerít a bérlakásba költözésre, s a bérlakásban élés ideiglenes állapot helyett középtávú jövőképpé fog válni számukra.

Ennek eredményeként a bérlakások kínálata már most szűkebb, mint a kereslet. Ez a helyzet egyhamar nem is fog megváltozni, mivel a kiadásra történő lakásvásárlás tőkeigényes befektetés, így a hazai vállalkozók csak lassan tudnak reagálni. Ugyanakkor a hitelválság miatt állami tulajdonba került ingatlanok sokasága, s a lakás nélkül maradt tömegek elsősorban kormányzati, önkormányzati megoldást kényszeríthetnek ki - vélekedett a Balla Ingatlanirodák irodavezetője. Mindez az ingatlanszakmában is változásokat hoz majd, de egyben új lehetőségeket is kínál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyuggerbarat, 2013.05.28 09:06

Ilyen demográfia miatt mitől emelkednének az árak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html