A válság után 2015-ig töretlenül nőtt  az európai ingatlanbefektetések volumene, 2016 volt az első év, amikor európai szinten az ingatlanpiac minden szegmensében visszaesett a befektetési kedv. Mivel Kelet-Közép Európában és az északi országok többségében továbbra is növekedés volt tapasztalható, a legnagyobb gazdaságok negatív teljesítménye húzta le az átlagot. Éppen ezért az EU legnagyobb gazdaságú országainak súlya miatt a további kockázatok között meg kell említeni a következő francia és német választásokat is - mondta Damian Harrington MRICS, a Colliers elemzési vezetője.

Az ingatlanpiac részesedése a világgazdaságon belül az elmúlt években 8-9 százalékról 10 százalék fölé nőtt. Az alacsony banki kamatok és az ingatlanpiacon elérhető relatíve magasabb hozamok miatt ugyanis az ingatlanpiac egyre vonzóbb befektetési területté vált.

A jelenlegi alacsony infláció ugyan meglehetősen szokatlan, de évszázados távlatokban korántsem példa nélküli - emelte ki Tatha Ghose a Commerzbank vezető közgazdásza. A régió legsikeresebb országa Lengyelország, de hosszabb távon Romániában is 3 százalék feletti gazdasági növekedés várható. A magyarországi növekedés azonban kevésbé fenntartható.

Jön a magyar hozamcsökkenés?

Radek Zeman a CTP pénzügyi vezetője a magyar piaccal kapcsolatban is optimista, szerinte ez Európa utolsó olyan országa, ahol az ingatlanpiacon még mindig jelentős hozam érhető el, jóllehet a következő években a piac stabilizálódásával itt is hozamcsökkenés várható.

Peter Attard Montalto, Nomura - szerint a Brexitnek Kelet-Közép Európa országaira közvetlen hatása csak kisebb mértékben lesz. Lengyelország valóban a régió legkedvezőbb gazdasági helyzetben lévő országa, Románia növekedésének fenntarthatóságával kapcsolatban azonban szkeptikusan nyilatkozott, szerinte hosszú távon Szerbia ingatlanpiacára érdemes odafigyelni.

A szakértők azonban egyetértettek, hogy a régió országainak árfolyampolitikája fontos kérdés lesz a következő években.

Smart city az elvándorlás ellen

A technológiai fejlődés már most hatással van a régió ingatlanpiacára. Világszerte eddig 5 milliárd dollárt fektettek ingatlanpiaccal kapcsolatos technológiai fejlesztésekbe - mondta Joseph Kelly a DealX ügyvezetője.

A nemzetközi cégek munkafolyamatainak kiszervezéséből az itteni irodapiac profitálhat, így ezen a téren Kelet-Közép Európa fejlődés előtt áll. A munkaerőhiány azonban szinte az összes itteni országot sújtja. Az elvándorlók közül sokan nem csak a magasabb bérek, hanem a jobb életkörülményeket biztosító környezet - oktatás, egészségügy, modernebb városrészek - miatt költöznek nyugatra. A jövőben a munkavállalóknak egyre komplexebb igényei lesznek, így akár új kreatív városrészek, smart city-k kialakítása is segíthet a munkaerő megtartásában. Erre egyelőre főként Londonban és más nyugati városokban látunk csak példát.

Polster Tamás - MRICS, a Cushman and Wakefield szakértője úgy véli, hogy a globalizáció és a nemzetközi cégek európai jelenléte a régió sikerének egyik fő kulcsa, az ide érkező cégek azonban egyre képzettebb munkaerőt igényelnének, amiből egyelőre hiány van. Lengyelország növelte a diplomás képzést és Románia is sokat fektetett az utóbbi években oktatásba, így a régión belül vonzók lehetnek a külföldi cégek számára.