Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A végtörlesztésre rendelkezésre álló határidő rövid, de nem lehetetlen ennyi idő alatt megtalálni az ideális ingatlant és lezárni az ügyletet - véli Déry Attila az OC vezető elemzője. A piacot ugyanakkor a megtakarításaiknak hosszabb távon alkalmas helyet kereső háztartások is pörgetik, akik vagyonukat nagyobb biztonságban érzik ingatlanba fektetve, bár egy hét adataiból még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Ennek alapja lehet, hogy bár a válság az ingatlanpiacot is megtépázta, de az árak csökkenése 2011-ben lelassult, szinte teljesen megállt. Az árak több szegmensben is minimálisan csökkentek az utolsó negyedévben, aminek hátterében a végtörlesztés állhat.

A Bankszövetséggel kötött megállapodás részeként növelik  a Nemzeti Eszközkezelő (NET) keretében megvásárolandó ingatlanok számát, így  kevesebb lesz a kényszerértékesítés, ami csökkenti  az árakra nehezedő nyomást. Egyben a bérleti piacon megjelenő esetleges kereslet többlet is kisebb lehet a NET kibővítésével - hangsúlyozza.

Tavaly negyedévről-negyedévre folyamatosan nőtt az alku mértéke, az utolsó negyedévre elérte a csaknem 8 százalékot.
Az OC szerint a végtörlesztés, illetve a befektetői keresletélénkülés erős évkezdést, de egyben előrehozott vásárlásokat is jelenthet.

Az IMF, illetve EU megállapodás a lakáspiac szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen a megállapodás önmagában, illetve az abból adódó gazdaságpolitikai változások is jelentős hatással lehetnek a háztartások jövedelmi helyzetén, várakozásain keresztül a lakáspiaci keresletre 2012-ben. A bizalom helyreállítása - mind a bankok, mind a lakosság esetében - elengedhetetlen ahhoz, hogy a 2012-ben elindítani tervezett kamattámogatási rendszer és a szocpol kifejthesse keresletélénkítő hatását a lakóingatlan piacon.

A hitelközvetítői piacon tovább folytatódott a piactisztulás 2011-ben

Egyértelmű koncentráció figyelhető meg, a jelenlegi piaci viszonyok között a nagyobb hitelközvetítő hálózatok tudnak talpon maradni - mondta el Bánfalvi László, az OC hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. A folyamatosan csökkenő volumenek és a szigorodó hitelfeltételek továbbra is tizedelik a hitelközvetítéssel foglalkozók számát, ugyanakkor a közvetítők kizárása a végtörlesztésből szintén sokaknak jelentős bevételkiesést jelentett.

A 2011. június 30-tól kötelező szakirányú felsőfokú végzettség, illetve a hitelközvetítői vizsga is ebbe az irányba hatott. Az elmúlt három év fényében, a viszonylag jól induló 2011-es év végére a végtörlesztés a lakáscélú hitelezésben is változásokat hozott. A THM-ek jelentősen növekedtek, ami sokakat elgondolkoztatott, hogy vegyenek-e fel hitelt, ennek megfelelően többen halasztották 2012-re a hitelfelvételt. Döntésüket a 2012. január 1-től elérhető szocpol támogatások és az Európai Bizottság jóváhagyására váró kamattámogatott hitel konstrukciók elindulása is alátámasztja.

A THM-ek alakulását nehéz lenne előrejósolni, a végtörlesztés lezárultával nem feltétlenül fog a korábbi szintre csökkeni a mutató, különösen a levegőben lévő újabb MNB kamatemelés fényében - tette hozzá Bánfalvi László, aki 2012-re nagyon bízik a hitelezés fellendülésében, amihez mind a kínálati, mind a keresleti oldal bizalmának helyreállítása elengedhetetlen.