Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem okozott meglepetést a Külgazdasági és Külügyminisztérium közbeszerzésének eredménye, amelyet a varsói volt kereskedelmi kirendeltség felújítására írtak ki, azt a Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt. nyerte meg nettó 4 milliárd 52 millió forintos ajánlattal - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). Erre a cégre bízták néhány hónappal ezelőtt - egyedüli ajánlattevőként - az új washingtoni követségi épület felújítását is, nettó 3 milliárd 794 millió forintért.

A cég szinte állandó partnere a külügynek, az elmúlt években felújították többek közt Magyarország bogotai, limai, bukaresti nagykövetségi, Ho Shi Minh-i, kolozsvári, madridi és moszkvai konzulátusi épületeit, illetve irodáit. A Mega-Logistic feladata lesz a varsói volt kereskedelmi kirendeltség épületének (ul Szwolezerow 10.) átalakításához és felújításához kiviteli tervdokumentáció készítése, valamint a kivitelezés a kertészeti és egyéb szakipari (építész, gépész, elektromos) feladatokkal együtt.

A céggel a külügy június 13-án kötött szerződést. A finanszírozáshoz szükséges költségvetési forrásra vonatkozó döntést azonban csak néhány nappal korábban, június 8-án hozta meg a magyar kormány. A volt varsói kereskedelmi kirendeltség átalakításáról, felújításáról és ismételt hasznosításáról szóló kormányhatározat szerint a pénzügyminiszternek a 2018-as, a 2019-es és a 2020-as költségvetési törvényekben összesen 4 milliárd 857 millió forintot kell elkülönítenie a kiadásokra.

A tárgyalásos közbeszerzési eljáráson - a közbeszerzési hirdetmény szerint - indult még egy pályázó: a Laterex Építő Zrt. és a Metal Hungária Holding Zrt. közösen.

A Mega-Logistic főtevékenysége létesítményüzemeltetés, a beszámolója szerint a tavalyi mintegy 9 milliárdos nettó árbevételéből 4,9 milliárd forint származott ebből a tevékenységből. Főként honvédségi ingatlanok üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozik. (A cég építette a koszovói KFOR tábort, és üzemeltette éveken át. Üzemelteti egyebek mellett a honvédség Róbert Károly körúti 600 ágyas kórházát is.) A másik meghatározó tevékenysége a beruházásszervezés és építés, amelyből 3,7 milliárdos forgalma származott, míg egyéb üzleti szolgáltatásból 400 millió forint. A társaság árbevétele jelentősen nőtt 2017-ben: 8,99 milliárd forintra az előző évi 6,44 milliárd forintról. (Ebből az exportértékesítés 2,6 milliárdot tett ki tavaly.) A vállalkozás Lóki Géza és családtagjainak érdekeltségbe tartozik az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

A kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba.