A vártnál is sokkal rosszabbul alakul az építőipar teljesítménye - kommentálta a Napi Online-nak a KSH legfrissebb adatait az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Koji László elmondta, az ÉVOSZ éves szinten 5-7 százalékos visszaeséssel számolt 2012-re, ám az első negyedév már több, mint 11 százalékos visszaesésről tanúskodik.

Az ágazat számára egyedüli kiutat a brüsszeli források bevonása jelenthet, s a Magyaroszág számára jóváhagyott, konkrét tartalommal még nem kitöltött ötezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás mintegy fele építési beruházási célokat szolgálhatna. Koji szerint az uniós pénzek felhasználásának nem a projektek hanem az önerő hiánya a legnagyobb gátja, amire a kormánynak sürgősen megoldást kellene találnia - hangsúlyozta.

Mi kell az élénküléshez?

Az ÉVOSZ alelnöke kifejtette: a nagyon sokféle pályázati kiírás között azokat kellene előtérbe helyezni, amelyek az országon belüli termelést és a termelő szolgáltatások fejlesztését célozzák. A munkahelyteremtést fontosságát is elismerve kiemelte a hatékonyság és hozzáadott érték teremtésének szerepét. A gazdaság élénkülését és az építőipar talpra állását ugyanis nem a minden áron való foglalkoztatás szolgálja, hanem a hatékony és megfelelő termelékenységű foglalkoztatás - fogalmazott Koji.

Nem a közterhek csökkentésétől nő elsősorban a foglalkoztatás - emelte ki -, hanem az elvégzendő feladattól, ezért kell a hatékonyságra és a termelékenységre, a termelő és szolgáltató beruházásokra nagyobb hangsúlyt fektetni.

Hogyan erősödhet a bizalom?

A közberuházások szerepe elsődleges, mert a közpénzekkel megerősített területekre bizalommal néznek a piaci szereplők, így a bankok, a magánszféra és a vállalkozók is könnyebben invesztálnak ilyen projektekbe. Ha van egy jól működő  otthonteremtési vagy energiahatékonysági program, ami mögött érdemleges kormányzati források is állnak, akkor a többi szereplő is hajlandó befektetni - hangsúlyozta Koji, aki szerint ezért lenne kiemelten fontos, ezek mögé a programok mögé komolyabb állami pénzeket helyezni.

Különösképpen azért lenne rá szükség, mert az építési, felújítási kereslet lassan 5-6 év halmozódó elhalasztása robbanásszerű nagyságrendet  fog elérni, s az elhalasztott rekonstrukciók következményei már az üzemeltetési költségek megemelkedésében is jelentkeznek - tette hozzá.