Erre készül titokban a kormány - nagy a hallgatás

A szocpol kiterjesztése, államilag támogatott forinthitel, áfacsökkentés, vagy legalábbis visszatérítés, eu-s támogatások bevonása, a növekedési hitelprogram kiterjesztése, bérlakásprogram - sorjázik azon a palettán, amelyről fideszes lakásügyi szakpolitikusok (ha vannak ilyenek) válogathatnak a lakásügyi boszorkánykonyhán, ha komolyan veszik Rogán Antal közelmúltbeli nyilatkozatát, mely szerint a tartós növekedéshez új otthonteremtési programra is szükség van.
Szepesi Anita, 2014. július 14. hétfő, 07:11
Fotó: Reuters

Minden bizonnyal már készül az új otthonteremtési program a nemzetgazdasági tárcánál - legalábbis erre a következtetésre jutottunk, miután iparági információink megerősítéséért a minisztériumhoz fordultunk, ám mint megtudtuk: "Az NGM folyamatban lévő ügyről nem ad tájékoztatást." (Azt fel sem mertük tételezni, hogy a válasz inkább azt jelenti: nincs programkészítés). Konkrét, az otthonteremtéshez felhasználható támogatási eszközök híján a Fidesz korábbi javaslataiból és intézkedéseiből szemezgettük egy lehetséges  otthonteremtési koncepció elemeit.

A tárcánál a téma felelősét sem voltak hajlandóak megnevezni (reméljük nem azért, mert nincs ilyen), ezért felidézzük, hogy e téren mindössze két fideszes szakpolitikus nyilvánult meg érdemben. Mádi Lászlót egy 2010-es, az ingatlanadóról bevezethetőségéről tett megjegyzése után félreállították, az őt követő Bencsik János pedig a hírek szerint egyéb teendői miatt maradt csak rövid ideig a lakásügy mentora. A szakemberekből, érdekképviseleti és szakmai szövetségekből álló, mintegy húszfős Otthonteremtési Tanács működése pedig Matolcsy György MNB elnökké avanzsálásával szűnt meg.

Íme a paletta eddigi színei:

Kamattámogatott hitel, panelfelújítási, és bérlakásprogram, lakástakarék, szocpol, félszocpol - az első Orbán kormány lakástámogatási rendszerének elemei.

Öt százalékos áfa a magánlakások felújítására és a szociális lakásépítésre  -  Orbán Viktor javaslata  2006. februárjában.  A felújítás áfájának csökkentése szakmai szervezetek érvrendszerében is kitüntetett, mondván, a garancia lehetősége az öt százalékos szint mellett a fehér zónába terelné a szakipari munkákat, így összességében nem csökkentené a költségvetési bevételeket. Az áfa mérséklése az ingatlanfejlesztőknek is kedvenc vesszőparipája, ők az új lakások értékesítésénél vinnék le az adót - akár átmenetileg -10 százalékra, hogy elmozdítsa a lakásépítést a történelmi mélypontról.

"Szociális lakásépítés körének minél szélesebbre húzása" - nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent, mindenesetre ezt is Orbán Viktor mondta 2006-ban.

Fenntarthatóság és a megfizethetőség az otthonteremtés középpontjában - a mondás a második, egyben utolsó fideszes szakpolitikus, Bencsik János nevéhez és a 2010-es évhez fűződik. Bencsik akkoriban energetikai felújításról, valamint a lakásépítés lépcsőzetes beindításáról szólva úgy számolt, évente 5 ezerrel több új lakással 4-5 év múlva elérhetjük a kívánt, a lakásállomány megújításához szükséges évi 40 ezer új lakás kibocsátását. Igaz, 2010-ben még 20810 lakás épült összesen egy év alatt, 2013-ban már csak 7293.

Állami kamattámogatott forinthitel és finomított szocpol - a programot 2012-ben indította újra Fidesz - ám a feltételeket sikerült olyan szigorúra szabni, hogy érdemi nagyságrendben nem segítette az otthonteremtőket.

Keresi a gazdáját az otthonteremtés

Otthonteremtés ügyben egyelőre itt tartunk, a devizahiteles mentőcsomagokat, a NET-et és az ócsai projektet szándékosan nem említettük, miután nem soroltuk a klasszikus otthonteremtési program elemei közé.

Hogy a felsorolt, vagy akár új elemekből hogyan áll össze majd egy otthonteremtési program, őszre talán kiderül. Varga Mihály legalábbis erről a határidőről beszélt. Az a tény azonban, hogy az otthonteremtés és építésügy továbbra is a tárcák között, s egyelőre úgy tűnik, gazdátlanul hányódik, biztosan nem szolgálja egy koherens, hosszú távon fenntartható, ciklusokon átívelő lakás- és építéspolitika érdekeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.07.14 14:08

2001: Kinek hangzik ismerősen, hogy ez az az év, amikor a sok fidesznyik megalapozta a saját 1.-2.-3. lakását.... kamattámogatott adóvisszatérített lakáshitellel.

S ekkortól kezdve fújták az ingatlanlufit, készítették elő a devizahitel-mentést!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2014.07.14 13:15

Hát igen, az ÁFA csökkentés valóban olyan eszköz, amellyel a kormány és parlament jogosan használhat(ott volna korábban is). Azért érdekes a kormány mutogató politikája a következményekkel kapcsolatban, mert valamennyi eladott hitel (ingatlan, autó, használati cikk) tőkeértéke után kb 20% áfa tartalom azonnal befolyt a költségvetésbe. Erről nagyon hallgatnak, amiről a felelősség és a terhek megosztása kerül szóba, pedig hát jószerivel a legnagyobb haszonélvezője volt az állam, munka nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.14 10:54

..szocpollal vigyázni ...,csak ,akinek bejelentett munkahelye és legalább szakmája van !!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2014.07.14 09:18

@620829: a HAGYNI SZÓ----- KIMARADT!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2014.07.14 09:16

@matrica: legalább , aki el akar költözni onnan , el fogja tudni országát és pápát inthet végre-végleg.....sokakat csak ez tart még ott , visszamenőlegesjogalkotás országában !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html