A prémium irodaházak hozamszintje a várakozások szerint 6 százalék körüli értékre csökkenhet 2017 végére, s fennmaradhat a bankok közti verseny a jó minőségű termékek finanszírozásáért. A hitelminősítők felminősítéseinek hatását már 2015 végén beárazta a piac, a tranzakciókat már 2016 elején elkezdték a befektetők, az idei lehet a második legerősebb év a hazai ingatlanpiac történelmében.

Újra jönnek a német befektetési alapok

A szakértők szerint a hazai befektetési piacot 2017-ben a hazai és a német befektetési alapok fogják dominálni, a hozamcsökkenés a stabilabb befektetőket vonzhatja leginkább, szemben az opportunista befektetőkkel. A globálisan rekord alacsony kamatszint rövid távon alacsony maradhat, de hosszabb távon elindulhat felfelé, ami a hosszú távra tervező ingatlantranzakciók esetében is érezhető lesz. A kamatemelést azonban jelenleg sem az inflációs nyomás, sem a gazdasági folyamatok nem indokolják, ha mégis bekövetkezik, annak inkább politikai okai lehetnek. A jelenlegi likviditásbőség, a helyét kereső tőke és az, hogy az alacsonyabb kamatprémiumok mellett is hiteleznek a bankok legalább olyan izgalmas piacot vetítenek előre 2017-re is, mint amilyen a 2016-os év volt.

Lesz lakáspiaci buborék?

Az esetleges lakáspiaci buborék kialakulásáról az előadók úgy vélték, nem, vagy csak egyes részpiacokon kell ilyesfajta veszéllyel számolni. A budapesti belvárosban például a rövidtávú lakáskiadás áremelő hatása miatt már túlárazottak a lakások.

A bérleti díjak növekedését várják az irodapiacon, jóllehet a hozamok csökkenése ezt tompíthatja. Most a bérlői igényekre szabott built to suit fejlesztéseknek van itt az ideje, jövőre azonban már a spekulatív fejlesztések volumene is jelentősen növekedhet. Itt és a lakáspiacon is nagy kérdés, hogy lesz-e elegendő kivitelezői kapacitás a tervek megvalósításához - emelték ki az előadók.

Mit hozhat az olimpia az ingatlanpiacra?

Az olimpiai pályázatot, illetve a rendezvény ingatlanpiaci hatását górcső alá vevő panel blokkban Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, kevés példát láttunk rá, hogy Dávid két Góliátot győzzön le, mi most erre készülünk - utalt a két másik aspiráns városra. Surranópályás meglepetés győzelem lenne, de nem reménytelen - mondta Fürjes. A panel résztvevői a rozsdaövezeti fejlesztések beindulását, a megkezdett programok felgyorsítását emelték ki, ugyanakkor arról is beszéltek, a továbbra is nagyon projekt orientált koncepcióban nehéz lesz megtalálni az elemeket, amelyeket a fejlesztésekre ráépítve a helyi lakosság számára is használhatóvá válnak a létesítmények.

Az előadók óva intettek attól, hogy valaki közvetlen értéknövekedési hatást várjon az olimpiától, mert bár az infrastrukturális fejlesztések  környékén felértékelődhetnek az ingatlanok, a hatás inkább közvetett, a városmarketing oldaláról lehet pozitív jelentősége. Önmagában ez nem hoz új befektetőket, cégeket a piacra, a fundamentumoknak kell továbbra is működnie, nem csak vásárolni, hanem eladni is tudni kell, árnövekedésre és likviditásra van ehhez szükség - hangsúlyozták.