Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) augusztusban némileg javult, de a júliusban bekövetkezett jelentős romlást csak részben sikerült visszakorrigálni. A változás inkább csak a magasépítő vállalkozások körében érezhető jelentősebben.

A nem kiigazított adatok is enyhe javulást tükröznek: augusztusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya egyaránt 21 százalék volt, a júliusi 19 illetve 23 százalékkal  szemben. Augusztusban az 50 fő alatti vállalkozások némileg elégedettebbek voltak termelési helyzetükkel, mint az 50 fő felettiek.

Forrás: GKI
Kép: Az építőipari bizalmi index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított, az ágazat kilátásait egyetlen számba sűrítő  mutató, amelynek értéke +100 és -100 között változhat


Egy évvel ezelőtt kedvezőbb kép alakult ki a megelőző időszaki termelésről: 2014 augusztusában a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló vállalatok aránya 27 és 15 százalék volt.

Idén augusztusban a rendelésállományokról is pozitívabban nyilatkoztak a cégek, mint júliusban. Ugyan a mélyépítők helyzetértékelése tovább romlott, ám a magasépítőké szignifikánsan kedvezőbb. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is enyhén kedvező elmozdulást jeleznek: a válaszadó vállalkozások 16 százaléka számolt be magas, 30 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 12 és 32, egy évvel ezelőtt a jelenleginél kedvezőbb, 20 és 25 százalék volt. A kisebb és a közepes méretű vállalatok nagyjából hasonlóan elégedettek a rendelésállományukkal.

Augusztusban a foglalkoztatási várakozások enyhén javultak az előző hóhoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A mélyépítés terén pozitív a változás, míg a magasépítés terén a stagnálás jellemző. A nyers adatok lényegében változatlan helyzetet jeleznek. Az augusztusi felmérés eredménye szerint a cégek 11 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 13 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Júliusban ugyanez a két arány 10 és 11 százalék volt, egy éve pedig rendre 15 és 13 százalékot mért a GKI.

Az áremelést és árcsökkenést valószínűsítők aránya augusztusban sem tért el egymástól érdemben: a két tapasztalati arány rendre 6 illetve 7 százalék volt. Ebben az ágazatban továbbra sem érezhető számottevő inflációs nyomás, ahogy korábban sem.

A korábbi évek adataival összevetve az építőipari cégek gazdálkodási környezete több szempontból is javult, ugyanakkor egyre erősödő probléma a munkaerőhiány. Ez ma már minden negyedik cégnek érdemi gondot okoz.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében augusztusban kissé pozitívabbá vált (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de még mindig a borúlátók vannak többségben (21 százalék) a derűlátókkal szemben (14). Júliusban ugyanez a két arány 13 és 14 százalék volt.