Erre készülnek az építőiparban

A júliusi jelentős csökkenés után, augusztusban mintegy 3 és fél ponttal emelkedett a GKI építőipari bizalmi indexének értéke. Javult a termelés és a rendelésállomány megítélése, a foglalkoztatási tervek viszont alig változnak.
Napi.hu, 2015. augusztus 19. szerda, 12:27
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) augusztusban némileg javult, de a júliusban bekövetkezett jelentős romlást csak részben sikerült visszakorrigálni. A változás inkább csak a magasépítő vállalkozások körében érezhető jelentősebben.

A nem kiigazított adatok is enyhe javulást tükröznek: augusztusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya egyaránt 21 százalék volt, a júliusi 19 illetve 23 százalékkal  szemben. Augusztusban az 50 fő alatti vállalkozások némileg elégedettebbek voltak termelési helyzetükkel, mint az 50 fő felettiek.

Forrás: GKI
Az építőipari bizalmi index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított, az ágazat kilátásait egyetlen számba sűrítő  mutató, amelynek értéke +100 és -100 között változhat


Egy évvel ezelőtt kedvezőbb kép alakult ki a megelőző időszaki termelésről: 2014 augusztusában a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló vállalatok aránya 27 és 15 százalék volt.

Idén augusztusban a rendelésállományokról is pozitívabban nyilatkoztak a cégek, mint júliusban. Ugyan a mélyépítők helyzetértékelése tovább romlott, ám a magasépítőké szignifikánsan kedvezőbb. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is enyhén kedvező elmozdulást jeleznek: a válaszadó vállalkozások 16 százaléka számolt be magas, 30 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 12 és 32, egy évvel ezelőtt a jelenleginél kedvezőbb, 20 és 25 százalék volt. A kisebb és a közepes méretű vállalatok nagyjából hasonlóan elégedettek a rendelésállományukkal.

A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások 2015. június végi szerződésállományának volumene 48,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 22, az egyéb építményeké 54 százalékkal kisebb volt. Az első félévben kötött új szerződések volumene csaknem 22 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Augusztusban a foglalkoztatási várakozások enyhén javultak az előző hóhoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A mélyépítés terén pozitív a változás, míg a magasépítés terén a stagnálás jellemző. A nyers adatok lényegében változatlan helyzetet jeleznek. Az augusztusi felmérés eredménye szerint a cégek 11 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 13 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Júliusban ugyanez a két arány 10 és 11 százalék volt, egy éve pedig rendre 15 és 13 százalékot mért a GKI.

Az áremelést és árcsökkenést valószínűsítők aránya augusztusban sem tért el egymástól érdemben: a két tapasztalati arány rendre 6 illetve 7 százalék volt. Ebben az ágazatban továbbra sem érezhető számottevő inflációs nyomás, ahogy korábban sem.

A korábbi évek adataival összevetve az építőipari cégek gazdálkodási környezete több szempontból is javult, ugyanakkor egyre erősödő probléma a munkaerőhiány. Ez ma már minden negyedik cégnek érdemi gondot okoz.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében augusztusban kissé pozitívabbá vált (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de még mindig a borúlátók vannak többségben (21 százalék) a derűlátókkal szemben (14). Júliusban ugyanez a két arány 13 és 14 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.08.19 15:40

Csak lesz még néhány mező ahol lehet felcsúti stadiont építeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.19 12:55

..nem kell az egész Világot lebetonozni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html