Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Március 14-én ünnepélyesen is átadták a Belváros új főterét, a Ferenciek terét és a Március 15. teret. A "Belváros új Főutcájának kiépítése - II. ütem - Ferenciek tere és környéke rehabilitációja" projekt 2012 novemberében indult el, az összköltsége 3,658 milliárd forint volt, amely az Európai Unió és magyar állami pénzügyi támogatással valósult meg.

Kép: MTI

"A fejlesztések során a szereplők összehangolt munkájára volt szükség: Belváros Önkormányzata, a Fővárosi Önkormányzattal és a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve, folyamatosan azon dolgozott, hogy határidőben, a legmagasabb színvonalon és a legkisebb fennakadás mellett készüljön el a beruházás" - írta közleményében az V. kerület.

Kép: MTI

A projekttel több újítást is megvalósítottak, ilyen például a Ferenciek tere aluljáróban a mozgáskorlátozottakat is kiszolgáló lift vagy a Március 15. téren kialakított Erzsébet hídi le- és felhajtó. Az Y aluljáró megszűntetésével és két új zebra létesítésével egységes lett a tér: összekötötték Belváros főutcájának eddig széttagolt részeit. 35 ezer négyzetméternyi felület újult meg, amelynek majdnem fele gyalogos-, hozzávetőlegesen 1500 négyzetméter pedig zöld terület. Emellett a felszíni fizetős parkolók felújításával és újak kialakításával több, mint 180 parkolóhely áll rendelkezésre. A projektben közel száz új hulladékgyűjtőt és több mint félszáz új padot helyeztek ki a területre.

Kép: MTI

Az ünnepélyes átadáson Rogán Antal (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a Belváros komoly változáson ment át az elmúlt 7,5 évben, a megújuláshoz, vagyis a közterületek élettel való megtöltéséhez azonban idő kell. Felidézte: a cél az volt, hogy minél több területet visszaadjanak a gyalogosoknak és kiszorítsák az átmenő forgalmat - tudósított az MTI. A beruházások előtt egy nap 7500-8000 autó haladt keresztül a belvárosi utcákon. Rogán a hátralévő teendők között említette a Szervita tér és környéke megújítását, amelyet a főváros anyagilag támogat.

Kép: MTI

Tarlós István főpolgármester pedig azt emelte ki: nincs ember, aki azt állíthatná, hogy a főváros nem fejlődik, szépül. Példaként említette a Vigadót, az új Fradi-stadiont, a Ludovika kampuszt, a Várkert bazárt és a Kossuth teret.