A nagyközönség számára is elérhető az Otthontérkép nevű ingatlanpiaci alkalmazás, amelyen nemcsak konkrét lakásajánlatok közül válogathatunk, de számos hasznos információt is kapunk a térképen megjelenített adatokon keresztül - közölte az FHB Jelzálogbank Nyrt. A lakáskeresők az Otthontérképnek a már most kipróbálható béta-verziójában is összehasonlíthatják az egyes városrészek átlagos eladási és kínálati árait, valamint információkat gyűjthetnek például arról, hogy a kiszemelt környéken mekkora a zöld közterületek aránya.

Az adásvételi áradatok bevált forrásból, az FHB Lakásárindex adatbázisából származnak, azonban a minden korábbinál egyszerűbben kezelhető térképen való megjelenítésben laikus érdeklődők, vagy profi ingatlanosok és urbanisztikával foglalkozó szakemberek számára egyaránt hasznos, érdekes információforrás az Otthontérkép. Az alkalmazás fejlesztői blogjukon már azt is beharangozták, hogy rohamos tempóban haladnak tovább, nemsokára bűnözési térképpel kiegészülve, és országos kiterjedésben lehet majd megkeresni az ideális lakóövezetet.

Az Otthontérkép első heti statisztikája alapján a legnépszerűbb fővárosi kerület a lakáskeresők körében a XI., vagyis Újbuda. A több tízezer felhasználó közül minden tizedik keresgélt a dél-budai kerület ingatlanjai között, míg az érdeklődésben a másik végpontra Soroksár került: 150-hez az 1 az Otthontérképen ide látogatók aránya. Újbuda után a II. kerület, Angyalföld, Zugló és Óbuda voltak a legnépszerűbbek a lakáskeresők körében. Az alkalmazás induláskor mintegy 7000 darab egyedi lakásajánlatot tartalmazott, amely folyamatosan bővül, s további, a lakáskereséshez, vásárláshoz hasznos információkkal is szolgál az oldal.

Az Otthontérképen megtalálható lakások közül a legdrágább egy, a Hegyvidéken, azon belül is a Svábhegyen található luxusvilla, amit jelenleg mintegy 2,3 milliárd forintért hirdetnek. A két épületből álló ingatlanegyüttes főépülete 3 szintes, és természetesen tartozik hozzá medence és külön felépítmény a portaszolgálatnak. Nemcsak maga az ingatlan, hanem a négyzetméterára sem mondható átlagosnak, hiszen a környéken mért 395 ezer Ft/m2-es árszinthez viszonyítva igencsak magas, mintegy 3 millió! forint a 784 négyzetméteresnek hirdetett épületegyüttes átlagára.

A térkép ajánlatai közül a legolcsóbb lakás egyszobás, 10 négyzetméteres józsefvárosi hajlék, a Dobozi utcában, amit már 2,75 millió forintért megvásárolhatunk, amennyiben nem sikerül alkudoznunk az eladóval. Az egészen mini garzonban helyet kapott egy konyhasarok, a galéria alatt zuhanyzós fürdő-WC; a fekvőgalérián pedig egy dupla matrac is elfér.

A frissen elindult ingyenes ingatlanpiaci alkalmazás tehát azontúl, hogy egyre bővülő számú lakást kínál a költözni, vásárolni vágyók számára, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, újabb és újabb, a lakásvásárlási döntést és a szűkebb lakókörnyezetünk minél mélyebb megismerését segítő adatokat, információkat hoz nyilvánosságra, és tesz igazán látványossá és szemléletessé a térképen.