Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A modern irodaépületek tervezett élettartama jóval 100 év alatti, az építés után 20-30 évvel indokolt egy erős modernizálás, majd ugyanennyivel később egy teljes körű felújítás. Az átadást követő 8-15 évben az épületek avulása egy ideig elfogadhatóan tükröződik a bérleti kondíciókban, de a korszerűtlen irodaházakból kiköltözni kívánó cégeknek a 2013-ban piacra kerülő új irodáknál minden bizonnyal bővebb kínálatra lesz szükségük - hangsúlyozza  Salamon Adorján, az Eston International vezérigazgatója.

A cégvezető az elmúlt hónapokban, egyebek mellett, több szolgáltató-központ irodakialakítási igényével találkozott, s azt tapasztalta, hogy kiemelt szempont az irodaterek rugalmas alakíthatósága, a megfelelő üzemeltetési hatékonyság és a nagy, egybefüggő irodaterület megléte.

A jegelt fejlesztések miatt a nagyobb, összefüggő területet igénylő bérlők már most is kevés lehetőséggel számolhatnak, így számukra az újonnan épülő ingatlanok kerülhetnek az előtérbe - fogalmazott Salamon. Az előző évekhez hasonlóan továbbra is nő a bérlőképviseleti irodakeresések gyakorisága, ami gyakran zárul az ügyfél egyedi igényei szerint kialakított új építésű bérlemény elfoglalásával.

Az iroda-beruházások mintegy fele továbbra is előbérleti megállapodással indul, és a spekulatív alapú fejlesztések sem tűntek el teljesen, szemben például az ipari ingatlanok szegmensével - fejtette ki a szakember. Hozzátette, az előbérlettel részben lekötött házaknál a beruházó pénzügyi hátterének függvényében alakítja a további értékesítési árakat.

Ennek megfelelően, a bérbeadó a gyors értékesítés érdekében beszállhat az erős árversenybe, de az előzetes feltöltés megfelelő szintje akár "ráérőssé" is teheti. Az egyéni árazási stratégiától függetlenül, a már regisztrált irodaigények trendjéből jól látható, hogy az irodaépítési piac már a közeljövőben "magára találhat" - hangsúlyozza Salamon.