Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint tíz éve a főváros szégyenfoltja az egykori tőzsdepalota. A Szabadság téri grandiózus épületet birtokló kanadai Tippin cég ugyan már 2014-ben bejelentette, hogy restaurálják, majd irodaként hasznosítják az egykori tévészékházat, de eddig semmi érdemi nem történt. (Az első bérlők beköltözését 2017 elejére tűzték ki.)

Az elmúlt hónapokban szakmai körökben elterjedt hírek szerint Michael Tippin árulja az épületet, mégpedig 50-60 millió euróért, azaz 15-18 milliárd forintért. Értesüléseink szerint  több komoly érdeklődő is jelentkezett, de a tárgyalások rendre elakadtak. A volt tőzsdepalotáért egyébként 2006-ban 4,6 milliárdot fizettek, ráadásul úgy hogy az épületet a Magyar Televízió még három évig bérelte.)

A Tippin magyarországi cége, a Tőzsdepalota Kft. kérdésünkre cáfolta az eladási szándékot és a célárat is. Megítélésük szerint ugyanis ilyen kvalitású ingatlan egész Európában ritkaságnak számít. Kérdésünkre írásban azt is közölték, hogy már folynak a feltárási munkák - amelyekről egyébként 2014 tavaszán látványos felvételek készültek - majd ezt követően elkezdődik a restaurálás és átépítés.

A hatalmas épületben 35 ezer négyzetméternyi luxusirodát és üzletet alakítanak ki. (Korábban ugyanezzel a koncepcióval jelentkezett Várszegi Gábor, aki a londoni Selfridges nagyáruházhoz hasonló kereskedelmi létesítményt és irodákat képzelet el az épületben.)

A cég közleménye szerint az irodák és üzlethelyiségek értékesítése idén májusban indul. A bérleti szerződéseket a Jones Land LaSalle intézi a kanadaiak megbízásából. A tulajdonos cég közlése szerint a tőzsdepalotára 2013-ban kiadott építési engedély továbbra is érvényben van, de ennek módosítása is várható. A belsőépítészeti terveket a  new yorki Bleyer Blinder Belle építésziroda készítette.

Az átalakítás költségei sem elhanyagolhatóak: a tőzsdepalota felújítása állítólag 100 millió euró, azaz 30 milliárd forint befektetést igényel, de ebbe már belevették a Szabadság téren levő Lipót Garázs kialakítását is. Ez utóbbi 30 millió euróba került.

Michael Tippin, a Tippin Corporation tulajdonosa három évvel ezelőtt így nyilatkozott az átalakítás-felújítás részleteiről: "A tervek szerint felújítjuk az 50 ezer négyzetméteres eklektikus-szecessziós műemlék épület teljes egészét, melynek folyamán több mint 27 ezer négyzetméter A kategóriás emeleti irodahelyiséget, illetve 8 ezer négyzetméter prémium szolgáltató- és üzlethelyiséget alakítunk ki. Ahol lehetséges, törekszünk az eredeti funkciók, külső és belső terek visszaállítására. Az időközben teljesen megsemmisült és elveszett belső terek eredeti szerkezetét korszerű üveg-acél megoldással keltjük életre."

Az irodák és üzlethelyiségek kiadása vélhetően magas áron történhet, szakértők szerint az irodák esetében elképzelhető 20 euró/hó/nm körüli ár is.