BUX
38373

Esélytelenek a magyarok saját hazájukban

Szinte lehetetlen az ország szegényebb részeiről a gazdagabb, jobb munkalehetőségeket kínáló részekbe költözni az irtózatosan megdrágult lakhatási költségek miatt, az elszabadult ingatlanárak gyakorlatilag röghöz kötötté teszik a magyarokat.

Komócsin Sándor, 2017. november 15. szerda, 09:52

Egyre jobban fékezik a társadalmi mobilitást, a felemelkedést vagy legalább az egyről a kettőre jutást Magyarországon az egekbe emelkedett ingatlanszerzési vagy -bérlési költségek - írja a Népszava. Hiába mennének az emberek a munkalehetőségek után, lakhatási költségeik elvinnék minden pénzüket.

A főváros egyes részen öt év alatt 84 százalékkal ugrottak meg az ingatlanárak. Győr-Moson-Sopron megyében másfélszeres, Hajdú-Biharban és Vasban egyharmados drágulást mutatnak a statiszták. Látványos a változás Bács-Kiskun megyében is. Az ok mindenütt ugyanaz: az erős kereslet.

A napilap megszólaltat egy kadarkúti (Kaposvárhoz közeli település) asszonyt, akinek a férje Mosonmagyaróváron kapott munkát. Neki is lett volna állása Győrben, ezért felmerült, hogy odaköltöznek. Csakhogy három és fél szobás házukért 5-6 milliót kaphattak volna, míg Győrben egy másfél szobás panel is kilencmillióba került volna. A pénzen túl két gyerekük miatt sem mehettek ilyen kis lakásba.

A nyitókép forrása: Shutterstock