A javuló tendencia mellett, nemzetközi összehasonlításban még mindig kevés lakás épül az országban, ugyanis míg a német, francia vagy holland építőipar motorja a lakásépítés, addig Magyarországon az európai uniós finanszírozású infrastrukturális beruházások húzták az építőipart. Az ágazat idei várt erősödésének nagy része továbbra is a nagyberuházásból, állami fejlesztésből fakad majd - írja a tanulmányra hivatkozva az MTI.

Az infrastrukturális beruházások elszívják a szakképzett munkaerőt a lakásépítések elől, miközben a vállalatok 50 százaléka már eleve a munkaerőhiányt tartja a növekedés legnagyobb akadályának. Mindez a lakásvásárlóknak is rossz hír, mert az ingatlanfejlesztők csak kevésbé hatékonyan és többletköltségekkel tudják átadni a lakásokat és a folyamatnak áremelkedés lehet a következménye.

A lakások áremelkedésére az is hatással lehet, hogy ha marad a jelenlegi szabályozás, akkor 2019-ben megszűnik a lakások kedvezményes általános forgalmi adója (áfa), valamint, hogy 2020-ban kifutnak az európai uniós források. Az építőiparban továbbra is meghatározó a halasztott fizetés, ugyanis nem javultak a szektor fizetési szokásai.