Év végére jöhet a fellendülés

Az építőipar tavalyi, 19 százalékos gyengülése után 2017 végére javulhat a szektor teljesítménye a csok hatására elindult lakásépítkezések első hullámának köszönhetően, ezek az építkezések ugyanis vélhetően 2017 második felére, illetve az év végére futnak majd ki - derül ki az Atradius hitelbiztosító tanulmányából.
Szepesi Anita, 2017. március 22. szerda, 14:33
Fotó: Napi.hu

A javuló tendencia mellett, nemzetközi összehasonlításban még mindig kevés lakás épül az országban, ugyanis míg a német, francia vagy holland építőipar motorja a lakásépítés, addig Magyarországon az európai uniós finanszírozású infrastrukturális beruházások húzták az építőipart. Az ágazat idei várt erősödésének nagy része továbbra is a nagyberuházásból, állami fejlesztésből fakad majd - írja a tanulmányra hivatkozva az MTI.

Az infrastrukturális beruházások elszívják a szakképzett munkaerőt a lakásépítések elől, miközben a vállalatok 50 százaléka már eleve a munkaerőhiányt tartja a növekedés legnagyobb akadályának. Mindez a lakásvásárlóknak is rossz hír, mert az ingatlanfejlesztők csak kevésbé hatékonyan és többletköltségekkel tudják átadni a lakásokat és a folyamatnak áremelkedés lehet a következménye.

A lakások áremelkedésére az is hatással lehet, hogy ha marad a jelenlegi szabályozás, akkor 2019-ben megszűnik a lakások kedvezményes általános forgalmi adója (áfa), valamint, hogy 2020-ban kifutnak az európai uniós források. Az építőiparban továbbra is meghatározó a halasztott fizetés, ugyanis nem javultak a szektor fizetési szokásai.

HOZZÁSZÓLÁSOK