Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rosszul működő nemzetközi ellátási lánc, a termékek késve történő szállítása miatt a szakszövetség levelében azt kérte, hogy a kormány kössön kormányközi megállapodásokat keleti és távol-keleti országokkal az alapanyagok nagyvolumenű beszerzésére.

Az ÉVOSZ szerint a problémát egyebek mellett a pandémia okozta, de Kínának is szerepe volt benne, ugyanis miközben az ázsiai ország adja a világ acéltermelésének több mint az 50 százalékát, acélipari termékeket tart vissza a világpiactól.

A szervezet azt is javasolta, hogy a mostani helyzetben a Gazdasági Versenyhivatal fokozottabban figyelje az építési piacot, a tisztességtelen piaci magatartás kiszűrése érdekében.

Az áremelkedéseket a megrendelők ritkán veszik figyelembe, ha a munka már elkezdődött, emiatt a vállalkozók viselik az áremelkedés terheit. Az építési beruházási célú közbeszerzéseknél és a korábban megkötött közcélú szerződések végrehajtásánál is nehézséget okoz a nem várt áremelkedés. Emiatt szeretnék azt is, hogy a közösségi, állami közbeszerzéseknél az ajánlatkérők, a megrendelők vállaljanak nagyobb részt az árkockázatokból: legyen lehetőség szerződésmódosításra az árváltozások kezelése érdekében.

Az építőipari nyersanyagok és építőanyag-ipari termékek drasztikus áremelkedése globális jelenség, az Európai Unió valamennyi tagországában gondot okoz. Ezért az ÉVOSZ úgy gondolja, hogy a helyzet kezelésében az uniónak is fontos szerepe van - írta az MTI.