A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai szerint az építőipari termelés volumene júliusban a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 4,6 százalékkal csökkent a tavaly júliusihoz képest, 2010 első hét hónapjában a termelés 12,3 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Erről bővebben itt olvashat.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke tragédiának nevezte, hogy még a tavalyi alacsony bázishoz képest is csökkent az építőipari termelés volumene az év hetedik hónapjában; 2006-hoz viszonyítva 40 százalékkal zsugorodott a magyar építőipar teljesítménye.

Hiába mutat növekedést az új szerződések, valamint a szerződésállomány volumene, azt kell megnézni, hogy valójában mennyi valósult meg ezekből a beruházásokból - figyelmeztetett Koji, aki szerint az utóbbi négy évben a már leszerződött - vagyis a szerződésállományban szereplő - projektek közül 1200 milliárd forintnyi munka nem, vagy nem az előzetesen tervezett értékben valósult meg, nagyrészt a recesszió miatt.

A szakértők elmondta: 2010-re átlagosan 12 százalékos visszaesést várnak az építőiparban a tavalyi mélyponthoz képest is. Kiemelte: ahhoz, hogy ezen 2011-ben változtatni lehessen, két dologra van szükség. Egyrészt be kell indulniuk az új Széchenyi-tervben meghirdetett programoknak, másrészt sokkal szorosabb együttműködésre van szükség a kormányzat és a privát szféra között, hogy a befagyott, halasztott beruházásokat ki lehessen billenteni a holtpontról. Az alelnök szerint ez elsősorban a magánszektor bevonásával lehetséges.

A befagyott és halasztott beruházások összértéke az utóbbi három évben elérte a 3000 milliárd forintot az ÉVOSZ számításai szerint.