Évtizedek alatt újulhat meg a hazai épületállomány

A kormány célja, hogy 20-25 év alatt az ország teljes épületállományán elvégezzék a szükséges energiamegtakarító felújításokat - mondta Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár csütörtökön egy társasházi konferencián Budapesten.
MTI-Eco, 2010. szeptember 16. csütörtök, 14:45
Fotó:

Hozzátette, hogy az első két év a támogatást intéző intézményrendszer kipróbálásával telik el, ezért ma nem lehet megmondani azt, hogy jövőre mennyi pénz jut a költségvetésből a felújításokra. Az intézményrendszerről elmondta, hogy a felújítások finanszírozására egy állami tulajdonú "zöld bankot" hoznak létre, ebbe kerül minden költségvetési és uniós pénz.

A pályázatírók és a kivitelezők csak minősített vállalkozók lehetnek, amennyiben többlakásos házak kerülnek felújításra. A vidéki családi házak hőszigetelését, gépészeti felújítását a helyi vállalkozók végzik majd, de csak minősített anyagokkal dolgozhatnak.

Miután a hőszigeteléssel töredékére esik a ház energia- fogyasztása, a szükséges mennyiség már előállítható valamilyen alternatív energiahordozóból is. Ezek az alternatív fűtési eszközök - például biomassza kazánok, hőszivattyúk - előállíthatók magyar cégek által. Az államtitkár úgy számolt, hogy a felújítási program 200 ezer embernek ad munkát folyamatosan. A pályázatok szintén folyamatosak lesznek, a beadott kérelmeket ugyanígy bírálják el, és az éves költségvetési keret között adják a támogatást.

Magyarország 4,2 milliós lakásállományának 90 százaléka több energiát fogyaszt az uniós normánál. Átlagosan két és félszer több energia fordítódik fűtésre Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

Az államtitkár jelezte, hogy a Zöld Beruházási Rendszerben korábban már felújított paneles házak a Magyar Államkincstártól kapják meg a támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK