A medencés családi házak piacán leggyakrabban nem épített, hanem a gyorsabban és olcsóbban telepíthető medencékkel találkozhatnak a vevők. Ezeknek a merev vagy fémvázas medencéknek jóval kisebbek a kezdeti költségei, és igény esetén akár még költöztethető, szállítható is, ezáltal egyáltalán nem biztos, hogy egy későbbi ingatlantranzakció része lesz, így az árat sem befolyásolja jelentősen. Kezdeti beruházási költségei 50 és 400 ezer forint között változnak, további pluszt jelent az évente minimum egyszeri vízfeltöltés és vízcsere, valamint a vegyszerköltségek.

Az épített medencéknek már jelentősebb a hatása az árra, de összességében a lakóingatlan és a telek nagysága a legfontosabb ármeghatározó tényező. Ugyanakkor ha egy modern, jól felszerelt medence az árban nem is mutatható ki, de nagyban megkönnyítheti az értékesítést - állapítják meg a DH szakértői.

Kapcsolódó

A medencéknek nem csak a telepítési, hanem fenntartási költségei sem jelentéktelenek. A feltöltési, felfűtési és tisztán tartási kiadások jelentősen befolyásolhatják a megvásárolni kívánt ház rezsi költségét. Épített medencéknél a beruházási költség pár százezer forinttól kezdve a milliós nagyságrendet is elérheti. Az éves működési költséget illetően egy kültéri medencénél 80-100 ezer forinttal érdemes számolni, ami egy beltéri fűtött medencénél több mint félmillió forint is lehet. A költségek legnagyobb része a fűtési és elektromos áram díja, de kalkulálni kell a megnövekedett vízhasználat és a vegyszer költségeivel is.

Luxus trendek, elvárások

A prémium ingatlanoknál a legtöbb esetben alapelvárás a belső vagy külső, otthoni wellness élményt nyújtó medencék, jakuzzik. A kereslet érezhetően nőtt az utóbbi időben ebben a szegmensben, még a Balaton környékén is, ahol noha 10 percen belül elérhető a tó, az intim szféra előnyei is fontosak - hangsúlyozzák a DH szakértői. Panorámás, medencés kategóriában a balatongyöröki Becehegy, illetve Tihany térsége a favorit.

Fotó: Pixabay