Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A  rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alakulása alapján számított építőipari bizalmi index értéke júliusban csaknem 2 ponttal emelkedett, s ezzel e mutató újabb historikus csúcsot döntött meg. A mélyépítő cégek kilátásai kissé romlottak, de a magasépítőké javultak - derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése júliusban kissé romlott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Júniushoz képest a szezonálisan nem kiigazított adatok nem mutatnak érdemi változást.

Júliusban a cégek 40 százaléka számolt be növekvő, 7 százaléka csökkenő termelésről, ugyanez a két arány júniusban 37 és 4 százalék volt. Ebben a hónapban a mélyépítők helyzetértékelése kedvezőbbé vált, a magasépítőké viszont némileg romlott.

Építőipari bizalmi index/GKI

A rendelésállományok értékelése csak hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest: júliusban a válaszadó vállalkozások 42 százaléka számolt be magas, s 6 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júniusban 42 és 5 százalék volt.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2018 júliusában 7,8 hónap. Ilyen magas értékre a felmérés 23 éves történetében még nem volt példa.

Júliusban tovább javultak a foglalkoztatási várakozások. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 32 százaléka, míg annak csökkentésére 2 százalékuk készül, szemben a júniusi 32 és 4 százalékkal.

Kissé csökkent az áremelési törekvések intenzitása az előző hónaphoz képest: az áremelést tervezők aránya a júniusi 36-ról júliusra 31 százalékra csökkent, miközben továbbra sem számít senki árcsökkenésre.

A termelés bővítését korlátozó tényezők sorában legtöbbször a munkaerőhiányt említették, ami a cégek kétharmadának okoz gondot, míg kapacitáshiánnyal minden harmadik vállalkozás szembesül. A vevők fizetési késedelmei minden ötödik céget érintenek hátrányosan.

Érezhetően romlott viszont a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése, a derű- és borúlátók aránya júliusban 18 és 9 százalék, júniusban pedig 22 és 3 százalék volt.

(Kinyitják a Duna Arénát)

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel