Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése júniusban enyhén tovább romlott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). E mutató 11 havi mélypontra esett vissza. A nyers, azaz nem kiigazított adatok viszont enyhe, de kedvező irányú változást jeleznek: júniusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 20 és 33 százalék, míg májusban ugyanez a két arány rendre 16 és 32 százalék volt. A magasépítő cégek helyzetértékelése júniusban javult, de a mélyépítőké lényegesen romlott - olvasható a GKI elemzésében.

Nagyobb elégedettségről tanúskodnak az egy évvel ezelőtti felmérés adatai, akkor a cégek 22 százaléka növekvő, 21 százaléka csökkenő termelésről számolt be.

GKI építőipari bizalmi indexek, 2013-2016 (szezonálisan kiigazított adatok)

A rendelésállományok értékelése - a májusi számottevő romlás után - júniusban pozitívan korrigált (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de még így is elmarad az áprilisi szinttől. A szezonálisan nem kiigazított adatok is pozitív irányú elmozdulást tükröznek: júniusban a válaszadó vállalkozások 17 százaléka magas, 39 százalékuk alacsony rendelésállományról tudósított. Ugyanez a két arány májusban 12 és 43 százalék, egy évvel ezelőtt rendre 15 illetve 28 százalék volt. A magasépítő cégek értékelése 2016 júniusában érezhetően javult, de a mélyépítőké kissé romlott.

A foglalkoztatási várakozások júniusban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - ha nagyon enyhén is, de javultak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is icipici javulást jeleznek. A júniusi felmérés eredménye szerint a létszám bővítésére a válaszadó cégek 15 százaléka, annak csökkentésére 14 százalékuk készült, szemben a májusi, rendre 12 és 14, illetve a 2015 júniusi 15, illetve 11 százalékkal. A jelenlegi felmérés szerint a magasépítő cégek várakozásai lényegesen javultak, míg a mélyépítőké romlottak.

Júniusban az építőipari termelők körében kissé erősödött az áremelési szándék, de továbbra is a stagnáló árszintet várók vannak jelentős többségben (80 százalék).  A lakásépítő cégek 15 százaléka számol áremeléssel, árcsökkentést egyetlen ilyen vállalkozás sem tervez.

Miért nem bővül az építőipar?

A termelés bővítését korlátozó tényezők között az elmúlt néhány évben fokozatosan csökkent a laza fizetési fegyelem súlya. A kereslethiány és a bizonytalan gazdasági környezet említési gyakorisága az egy évvel ezelőttinél szignifikánsan magasabb. A munkaerőhiány említési gyakorisága csúcsot döntött, a kereslet hiányával csaknem egyforma súllyal szerepelt.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében júniusban az előző hónaphoz képest lényegében nem változott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A derű- és borúlátóak aránya júniusban 18 és 20 százalék, májusban 14 és 18 százalék volt.

GKI Építőipari bizalmi index

Az ágazat kilátásait egyetlen számba sűrítő mutatót a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatási várakozások alapján számítják. Értéke +100 és -100 között változhat.