Óriási budai állami telekkel gazdagodhat a Várkert Bazár felújítója

Egyedüli érvényes ajánlatot tevő pályázóként a WHB Projekt Alfa Kft. nyerte meg a HM vagyonkezelésében lévő, Szalamandra úti, közel 1,4 hektáros ingatlan eladására kiírt pályázatot. A társaság a Várkert Bazár felújításában is részt vevő West Hungária Bauhoz köthető, amelynek egy másik cége sajtóhírek szerint a közelmúltban megvette Orbán Viktor vejének cégét. (Kép forrása: Google Maps)
Domokos Erika, 2015. június 4. csütörtök, 07:20
Fotó: Napi.hu

Értékes budai ingatlan tulajdonosa lehet a milliárdos vállalkozó Paár Attila érdekeltségében lévő WHB Projekt Alfa Kft., a cég megnyerte ugyanis a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében lévő budapesti, II. kerület, Szalamandra út 39. szám alatti telek értékesítésére kiírt pályázatot. A főváros egyik luxusövezetében, a II. kerület Pálvölgy városrészében, az Árpád kilátó közelében lévő, közel 1,4 hektáros ingatlan korábban a Magyar Honvédség híradóközpontjának adott otthont. (A telek a Szalamandra köz mellett, a Csíksomlyó utca és Verecke út között fekszik.)

A telekért ajánlható minimálár nettó 313,6 millió forint volt, a pályázati biztosíték 30 millió forint. (Érdekesség, hogy a telek eladására kísérletet tett 2007-ben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság is, a felhívásban 90 millió forint ajánlati biztosítékot kértek a pályázóktól. Ez alapján feltételezhető, hogy akkoriban a jelenlegi minimálárnál magasabb vételárat várhatott a kiíró, de a pályázat eredménytelenül zárult.)

Az ingatlan laktanyaként és adóházként működött, de a 2000-es évek elejétől nem használják. A pályázati adatok szerint hat, leromlott állapotú, 1960-ban épített épület áll rajta (parancsnoki épület, gépkocsitároló, faszerkezetű raktár és műhelyépület, raktár, aggregátorház, két őrtorony és adótorony). A telek 13 783 négyzetméteres, a hasznos alapterület 991,5 négyzetméter.
Nagyobb méretért kattiintson a képre!
Forrás: Hivatalos Értesítő, 2007/12. szám

 

A WHB Projekt Alfa Kft. tulajdonosa a Paár Attila érdekeltségében lévő West Hungária Bau Kft. és WHB Vagyonkezelő Kft. - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A West Hungária Bau a tulajdonosa annak a WHB Befektetési Kft.-nek is, amely sajtóhírek szerint megvásárolta Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cégét, a Green Investments & Solutions Kft.-t. Ez a vállalkozás a társtulajdonosa a jelentős összértékű közbeszerzéseket nyert Elios Innovatív Zrt.-nek. (A kormányközeli Napi Gazdaság május végén számolt be arról, hogy Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet.) A Green Investments elektronikus beszámolóportálon leadott 2014-es beszámolójában a cég székhelyének már az a biatorbágyi, Vendel parki cím van megadva, amely a WHB székhelye is. A cégadatokban azonban még nincs bejegyezve a székhelyváltozás.

Közadatigényléssel kértük ki a pályázati adatokat

A Szalamandra úti ingatlan értékesítési pályázatának eredményéről egy rövid közlemény jelent meg áprilisban az MNV és a kormány honlapján, az eljárásra vonatkozó adatokat a Napi.hu közadatigényléssel kérte meg a vagyonkezelő HM-től. A pályázatot a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. bonyolította le.

A kiírásra egy érvényes és egy érvénytelen ajánlat érkezett be. "Az utóbbi ajánlat pályázati anyaga - bár magasabb vételi árajánlatot tartalmazott - hiányos volt. Mivel a pályázó a hiányosságokat írásbeli felszólítás ellenére sem pótolta a megadott határidőn belül, pályázatát érvénytelenné kellett nyilvánítani" - tájékoztatta lapunkat a HM. Mivel érvényes ajánlat érkezett a pályázaton, eredményt hirdettek, ám szerződéskötésre a lapunknak küldött írásbeli válasz idejéig, május 29-ig nem került sor. A pályázók személyére és az árajánlatra vonatkozó kérdésünkre a személyes adatok védelmére, illetve üzleti titokra hivatkozva nem adott választ a minisztérium.

Megkerestük a WHB-t is, amely egyelőre annyit közölt, hogy "a Szalamandra úti projekttel kapcsolatban jelenleg nem áll módunkban információt szolgáltatni". Lapunk ugyanakkor úgy értesült, hogy a minimális árnál, nettó 313,6 millió forintnál magasabb ajánlattal nyertek, s nem léptek vissza a szerződéskötéstől.

Forrás: Google StreetView

Van egy kis bökkenő

Az ingatlan a pályázati kiírás és a földhivatali nyilvántartás szerint belterület. Rövid távú hasznosíthatóságát befolyásolja, hogy az - a II. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint - jelenleg E-TG-II-01, azaz turisztikai erdő besorolású övezetben fekszik, amely alapján nem lehet beépíteni. A Budapest Főváros Településszerkezeti Tervében pedig "kiemelt fontosságú honvédelmi terület" megnevezéssel szerepel, amire honvédelmi okból engedélyezhető az építés. A szomszédos telkek azonban jellemzően L6-os, kertvárosi, villaszerű beépítést lehetővé tevő övezetbe tartoznak, amelyen szabadonálló lakóépületek építhetők - s épültek is, emeletes családi és pár lakásos társasházak.

Az önkormányzatnak nincs tudomása a HM-terület értékesítéséről; és jelenleg nincs napirenden az ingatlanra vonatkozó szabályozásmódosítás - tudtuk meg Balaton Balázstól, a II. kerület sajtóreferensétől.

Amennyiben új épület építhető lesz az 1,4 hektáros területen, jó befektetésnek tűnik a megvásárlása. A 313,6 milliós minimálár a HM tájékoztatása szerint "független szakértői értékbecslés eredménye, melyet az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. is elfogadott. A HM korábban is tervezte az ingatlan értékesítését, a minisztérium már 2004-ben honvédelmi célra feleslegessé nyilvánította azt. Az értékesítésre az ingatlanpiac felélénkülése miatt tett kísérletet a tárca" - közölte lapunkkal a HM.

Forrás: földhivatal

A West Hungária Bau néhány év alatt az ország egyik legjelentősebb magyar tulajdonú építőipari cégévé nőtte ki magát. Ma már a WHB-csoportba tartozó vállalkozások a generálkivitelezés mellett vagyonkezeléssel, ingatlanfejlesztéssel és turizmussal is foglalkoznak, az összesített 2014-es nettó árbevételük meghaladta a 30 milliárd forintot. Az alapító győri Paár Attila vagyonát a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015 című kiadvány 9,3 milliárd forintra becsülte.

A céginfós ábra jelzésével ellentétben a WHB jelenleg nem áll végelszámolás alatt.

A WHB a budapesti Bálna kulturális központ kivitelezőjeként lett országosan ismert vállalkozás, de a több mint 18 éve alapított társaság részt vett konzorciumtársaival együtt több győri fejlesztés, köztük a Duna kapu tér felújításában és egy mélygarázs építésében is. Az elmúlt években több állami beruházás megvalósítását is elnyerte, egyedül vagy más cégekkel együtt, többek között a Várkert Bazár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépülete, a Magyarok háza, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal épületének és a Budai várban a volt honvéd főparancsnokság homlokzatának felújítását, valamint a Tüskecsarnok befejezését. A Közszolgálati Egyetemnek egy új oktatási épületet és egy kollégiumot is épít. Részt vesz a keszthelyi Festetics-kastély és Helikon Kastélymúzeum fejlesztésében is. A cég számos szennyvíz-, csatorna és hulladékkezelő beruházás kivitelezője is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ujbuda, 2015.06.07 19:50

Ravasz kérdés jön gyerekek!Vajon kié lehet???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.06.04 14:00

Hol van unorti orbánista nyikhaj?
:)
Éljenezne egy jót.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2015.06.04 11:46

@Tacitus 2015. június 4., csütörtök 10:16: a legszebb az egészben,h a magyar Mussolini alter ego az általa létrehozott maffiaállamra nemcsak büszke hanem még más országoknak is ajánlgatja ez az elmebaja része s az 50-es évek Magyarországát idézi,amikor itthon minden úgy volt sz@r ahogy s Rákosi még erre volt büszke
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2015.06.04 10:16

Ime a maffia állam, az Orbán fosztogatja a közpénzt-vagyont, és onnan minden a családon belül marad/forog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.06.04 10:00

erről van szó, ez is a mi lábunkon áll
azért a Bálna megérne egy misét
a tervezője el sem jött megnyitóra, még korábban kiszállt a projektből, olyan komoly torzításokat végeztek az épületen (spórolás címén)
a mai napig nincs meg a szerepe...nem arra használják, amire készült, így aztán elég sok a probléma vele
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html