Ez a sors vár az elhagyott ingatlanokra

Akár napok alatt gazdát cserélnek a pörgő piacon a legnépszerűbb ingatlanok. Az elköltöző tulajdonosoknak azonban csak a harmada értékesíti a korábbi otthonát – összegzi a KSH felmérésének adatait az OTP Ingatlanpont elemzése. Valkó Dávid vezető elemző szerint 13 ezer ingatan hever parlagon, jó részüket inkább megérné eladni.
Szepesi Anita, 2017. február 9. csütörtök, 10:15
Fotó: Napi.hu

A lakáspiac töretlenül szárnyal - 680 ezerszer költöztek a magyarok az elmúlt három évben -, ugyanakkor a vásárlók megürült otthonukat csak kis arányban értékesítették. A fővárosban és a megyeszékhelyen a vásárlók több mint harmada adja el a lakását, amely arány a település méretének csökkenésével párhuzamosan csökken: a korábban községeken élők kevesebb, mint negyede ad túl a házán.

Részben magyarázatot ad erre, ha az ingatlan továbbra is lakott marad: Budapesten 18,4 százalékban, a községek esetén több mind felében ugyanis maradnak lakók. Gyakran a gyerekek kirepülése, szülőktől elköltözés, esetleg válás állhat a háttérben, mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

További megoldás a lakáskiadás: a nagyvárosiak több mint tizede, a kisebb településen élők kb. 6 százaléka adja ki a nem értékesített ingatlant. Ez országosan mintegy 40 ezer lakás bérbeadását jelenti. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a költöző felek nem saját tulajdonból, hanem albérletből állnak tovább, ami az összes költözés mintegy ötödét teszi ki.

Újabb opció a megszüntetés: az elmúlt időszakban országosan az ingatlanok 1,3 százalékát bontották le. Csak Budapesten nagyjából 13 ezer ingatlan jutott erre a sorsra, míg a megyeszékhelyen szinte nulla volt a számuk a KSH vonatkozó statisztikája alapján. További érdekesség, hogy országosan minden tizenharmadik ingatlant egyszerűen üresen hagynak a tulajdonosok.

Az ingatlanpiaci pezsgés a következő 1-2 évben vélhetően még nem szűnik meg, a megüresedett házakat, lakásokat a kapósabb helyeken manapság 2008 óta nem látott összegekért lehet értékesíteni, amely megfontolandó lehet a tulajdonosoknak. A nem használt, magukra hagyott ingatlanok idővel amortizálódnak, ami jelentősen csökkenti az értéküket, így nem érdemes eladásukkal várni, hacsak nincs hosszú távú cél velük - állítja a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK