Az Öko Cityn bemutatják, nem csak költséges megoldásokkal, hanem gondos tervezéssel, a megfelelő termék választással, szakszerű kivitelezéssel is gazdaságosan el lehet érni a közel nulla energiafelhasználás szintjét - mondta Kárpáti József az Öko City projekt felelőse, hozzátéve, hogy környezetünk és klímánk állapota miatt különösen fontos megismerni a környezetbarát, a fenntartható építés elvét is szem előtt tartó termékeket, technológiákat.

Az interaktív kiállításon tájékozódni lehet a szakterületet érintő aktuális jogszabályokról, azok várható jövőbeli változásairól. A lakásépítést és felújítást érintő támogatási rendszer részleteiről, a kapcsolódó pályázat feltételeiről, az energiahatékonyság jelentőségéről és szükségességéről. Többek között: az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásról, a közel nulla energiaigényű épületek kialakításának feltételeiről, a fenntartható, energiahatékonyságot növelő anyagok és szerkezetek választási lehetőségeiről, a folyamatosan szigorodó épületenergetikai előírások betartásának lehetséges példáiról.

A kiállítás helyszínén felépített földszintes ház olyan anyagokból és technológiákkal készül, amelyek a fenntarthatóság, az energiahatékonyság elveit érvényesítik, a hőtechnikai előírások követelményeit pedig túlteljesítik. Bemutatják az építési anyagok helyes választását és beépítésük szakszerű módját is. Az épületgépészeti berendezések, az épületinformatikai alkalmazások működés közben is megismerhetők, sőt az érdeklődők azok működtetését ki is próbálhatják.

.