Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei első háromnegyedében az eladott budapesti új otthonok negyede, azaz 1300 lakás a XIII. kerületben volt megtalálható. Hasonló a helyzet az idén indult budapesti fejlesztések lakásainak terén is, ezeknek szintén közel negyede, 2400 lakás található a XIII. kerületben - derül ki a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. legfrissebb piacfelméréséből.

"A kutatás szerint az újlakás-kínálatból átlagosan 570 ezer forintos négyzetméteráron vásárolhatunk a kerületben. Ezzel a XIII. a budapesti kerületek középmezőnyében helyezkedik el, alig elmaradva az 574 ezer forintos pesti átlagártól" - emelte ki Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója

Új életre kelt részek

A városközponthoz közel eső, közlekedés szempontjából kiváló fekvésű Lőportárdűlő felfutása az idén kezdődött el. Míg 2010-óta az új építésű fejlesztések és lakáseladások száma nem érte el az évi 20 darabot, addig csak az idén már 250 új otthon kelt el, az új projektek keretében pedig 400-nál több új lakás értékesítése kezdődött meg. Ezek az új projektek elsősorban a Lehel utca és Váci út közötti részen találhatók, az Árpád-hídi és a Lehel téri központok közelében.

A városrész súlya a kerület újlakás-piacán mindezzel párhuzamosan növekedett, az új fejlesztések és eladások közel 20 százaléka történt itt 2016-ban, szemben a korábbi évek alig 5 százalékos arányával.

A projektek egyik felét a 40 lakásosnál kisebb fejlesztések jelentik, míg másik felét a 140-180 lakásos beruházások. A területen átlagosan 540 ezer forint/négyzetméter áron vásárolhatunk, ám a Cordia által jegyzett YoungCityhez hasonlóan korszerű többletszolgáltatásokat - okosotthon, játszótér, futópálya, közösségi terek - nyújtó nagyobb projektek négyzetméterára itt jóval kedvezőbb. Ezeknél ugyanis átlagosan 524 ezer forint/nm árral találkozhatunk, szemben a kisebb projektekre érvényes 560 ezres átlagárral.

"A területet jellemző boom nem jelenti azt, hogy már most sokan birtokba vehetnék új otthonukat: a már idén beköltözhető lakások alig 5 százalékát teszik ki a kínálatnak, a lakások 95 százaléka 2017. második negyedéve után készül majd el" - húzta alá Földi Tibor.

De nemcsak Lőportárdűlő, hanem a Róbert Károly krt. - Váci út - Gyöngyösi utca - Tatai út által határolt Középső-Angyalföld megújulása és a lakóingatlanok fejlesztése is nagy lendületet vett az idén. A XIII. kerület újlakás-fejlesztéseinek és vásárlások 55 százaléka ezen a területen valósult meg, ezen belül is a terület déli részére, vagyis a Béke tér és az Árpád-híd közötti térségre koncentrálódva.

E városrész jelentősége budapesti viszonylatban is kiemelkedő, a 2016-ban eladott új építésű lakások 14 százaléka itt található. Ez nagyobb, mint a teljes XIV. kerület aránya (13 százalék) vagy a közkedvelt rehabilitációs területet is magába foglaló IX. kerületé (9 százalék).

Az év első 9 hónapjában 1300 lakás értékesítése kezdődött el Középső-Angyalföldön, emellett 700 új lakást értékesítettek, októberben pedig 700 lakásos kínálatból válogathattak az érdeklődők. A kínálatbővülés hatását ténylegesen csak jövőre érezhetik a lakáskeresők, hiszen míg az idén az eladó lakások alig 7 százaléka lesz beköltözhető, addig 65 százaléka várhatóan 2017-ben.

A kerületen belül ezen a részen vásárolhatunk legolcsóbban új lakást, átlagosan 513 ezer forint/nm áron, de a drágulás itt sem állt meg. A projektek műszaki felszereltsége és kínált szolgáltatásaik igen hasonlók. Többségében központi gázkazános fűtés, redőny, klíma előkészítéssel, a beépített konyha mindössze pár projektben az ár része, a lakókat szolgáló kényelmi szolgáltatások - szemben a már említett Lőportárdűlő fejlesztéseivel - nem jellemzők a projektekben. A területen legnagyobb arányban 20 és 30 lakásos projekt indultak, alig néhány 100 lakásnál nagyobb projekt fut, ami az átlagos projektméretet 51 lakásosra húzza fel.

Újlipótváros a XIII. kerület belvárosias, hagyományosan magas presztízsű része, ahol a legkisebb az újszerű és új építésű lakások aránya. Az újépítésű lakások ritkaságnak számítanak 2016-ban is, az idén induló XIII. kerületi projektek lakásainak kevesebb, mint 4 százaléka található itt. Az októberi újlakás-kínálatban a négyzetméterenkénti átlagár megközelítette a 800 ezer forintot.

A Duna-partján fekvő, korábban alulhasznosított területeken a kétezres évek elején indultak meg a fejlesztések, amelynek eredményeképp ma egyedülálló, kiemelten magas presztízzsel rendelkező lakónegyedeket - köztük a Marina-partot - alakítottak ki. 2016-ban a fejlesztők és vevők érdeklődése ismét megélénkült a Vizafogónak nevezett terület iránt: októberig 300 új lakást értékesítettek itt, ami megközelíti az elmúlt négy év összes újlakás-eladását. A szintén megnövekedett kereslet miatt ugyanakkor - az idén piacra érkező projektek 600 új lakása mellett is - mindössze 350 lakásból válogathattak a későn ébredő vevők október végén.

A piac élénkülését jól jelzi, hogy a korábbi években tapasztalt visszaesés után idén már a kerületben értékesített és fejlesztett ingatlanok ötöde Vizafogón épült.

Az átlagos négyzetméterár Vizafogón 700 ezer forint, ám mivel a projektek felszereltségükben, elhelyezkedésükben széles skálán mozognak, az árak is széles sávban szóródnak. "Ez azt jelenti, hogy a Dunától távolabbi területeken már átlagosan 550 ezer forintos négyzetméteráron is vásárolhatunk egy extra felszereltséggel nem rendelkező lakást, míg a Duna-parti otthonok ára meghaladja az egymillió forintot is négyzetméterenként" - mondta a Cordia Zrt. vezérigazgatója.