Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapesten az idei első negyedévben is stagnáltak a lakásárak, azaz már két egymást követő negyedévben nem mértek áremelkedést. Az éves drágulás ezzel 15,4 százalékról 8,3 százalékra mérséklődött.

A vidéki városokban is folytatódott az áremelkedés lassulása, 2020 első negyedévében az éves árdinamika 20,5 százalékról 14,8 százalékra csökkent.

A községek lakásárai átlagosan, nominálisan, negyedéves alapon 3,5 százalékkal csökkentek, míg éves alapon 7,8 százalékkal emelkedtek az első negyedévben - áll az MNB friss jelentésében.

Éves összehasonlításban valamennyi régióban mérséklődő, de továbbra is két számjegyű emelkedést mért az MNB. Nominális alapon a legintenzívebb, 15 százalék fölötti éves drágulást a közép-dunántúli, a dél-alföldi, valamint a dél-dunántúli régiókban regisztrálták.

Az észak-alföldi régióban 14,7, az észak-magyarországi régióban 13,7, Nyugat-Dunántúlon 12,5, a központi régióban pedig 10,8 százalékos növekedést mértek 2019 első negyedévéhez képest.

Negyedéves alapon szintén valamennyi magyarországi régióban nőttek az árak.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2020 első negyedévében kismértékben, 0,9 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévi 17,8 százalékról 11,6 százalékra mérséklődött.

Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 7 százalékot tett ki, negyedéves alapon azonban 0,6 százalékos a mérséklődés.