Ez vár a hazai ingatlanpiacra - mutatjuk, kik tűntek el

A 2012-2013-as év megnyugvást hozott az ingatlanpiacra, a tisztulás nagyjából lezajlott, az alkalmazkodásra képtelen cégek zömmel eltűntek, de sokan talpon is maradtak és azok a sokoldalúan képzett szakemberek sem maradtak munka nélkül, akik képesek voltak az új igények kielégítésére átpozicionálni magukat. Érdemi fellendülésre 2015 előtt nem érdemes számítani - értékelte a szektor elmúlt két évét és középtávú kilátásait a Napi.hu-nak Baross Pál FRICS, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatótanácsának elnöke.
Szepesi Anita, 2013. december 30. hétfő, 07:14
Fotó: Napi.hu

Az ingatlanpiacról három típusú szereplő tűnt el véglegesen az elmúlt két év során: egyrészt a kilencvenes évek óta jelenlévő, rendszerint nagyszabású, spekulatív beruházásokba belevágó opportunista ingatlanfejlesztők, másrészt a saját cégfilozófiájuk diktálta volumeneket már teljesíteni képtelen nagy nemzetközi ingatlanfejlesztő cégek, harmadrészt pedig - néhány kivételtől eltekintve - a spekulatív alapon fejlesztő magyar társaságok - mondja az átalakulásról Baross. A  kivételek közé olyan vállalatokat sorol, amelyek képesek voltak átstrukturálni a működésüket és más ingatlanszakmai területek - üzemeltetés, finanszírozás - felé nyitni, vagy külföldön megvetni a lábukat.

A válság következményeiről szólva a szakember négy alapvető, középtávú, már korában kirajzolódott és ma is érvényes trendről beszél. A nemzetgazdaság teljesítőképességébe vetett befektetői bizalom megrendülését említve kifejti, ez a hit várhatóan 2015 előtt nem is áll helyre. Az újraépüléséhez ugyanis arra lesz szükség, hogy legyenek olyan területek, amelyek valóban, mérhetően produkálnak, s a befektetők megbizonyosodhassanak arról, hogy van olyan szektor, amelyik érdemleges hozammal kecsegtet.

A válság előtti túltermelés és fejlesztési boom közepette keletkezett kapacitások kapcsán úgy véli, az üres területek felszívása is leghamarabb 2015 táján várható, a kihasználatlanság az idő tájt csökkenhet az újabb fejlesztéseket generáló szintre. Ekkorra valószínűleg a bérleti díjak süllyedése is megáll, legalábbis a piacképes ingatlanoknál - sorolja a szakember a középtávú trendeket, ugyanakkor megjegyzi, hogy lesznek tökéletesen kiürülő ingatlanok is.

Új kínálat nélkül nincs befektető

Az ingatlanbefektetési piac magára találása ennél is későbbre tehető, Baross 2017-re tolja az érdemi kereslet megjelenését, amit azzal magyaráz, hogy ehhez új fejlesztések sokaságára van szükség, azok pedig 2015 előtt várhatóan nem indulnak el. Az új projektek mellett az ország iránti bizalom helyreállása is elengedhetetlen a befektetők visszatéréséhez. Ha azonban a következő kormány is kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremt, az invesztorok hosszabb távon tűnnek el a porondról.

Az elnök szerint az a tény, hogy a magyar ingatlanpiacon 2015-ig a "fű sem nő", ugyan rossz hír a gazdaságnak, ám az ingatlanszakemberek ennek tudatában  stabil, tervezhető időszak előtt állnak, s a piacbővülés helyett a piaci részesedés növelésére koncentrálhatnak. (A meglévő portfóliókból a jól üzemeltethető ingatlanok és a plusz finanszírozást nem igénylő telkek megtartására hívja fel a figyelmet.) E területen lesz mozgás, a túlélési stratégiák megvalósítása, a pozíciók megerősítése munka és szakértelem igényes folyamat, így a minősített szakembereknek nem kell attól félni, hogy munka nélkül maradnak - hangsúlyozta Baross, hozzátéve, hogy az állami beruházások szakember igénye is jóval meghaladja majd az eddigi mértéket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Superyankee, 2013.12.31 01:40

@laci_52: Teljesen igazad van. Most melyen hallgatnak azok az ismeroseim akik 2008-ig azzal szorakoztak, hogy hazukat legalabb haromszor magasabbra ertekeltek. Hozzatettek, hogy "latod nalunk van Amerika". Nem vitatkoztam (azt szerettek volna). Kulonben ugy vettek volna hogy en "irigykedem". Dobaloztak, hogy Pesten igen sok az olyan, aki egy 300-400 millios hazat a "kiszsebebol" kifizet. Nem ugy nez ki. A kulfoldiek pedig (kulonosen az irek) jol megegettek magukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.12.30 22:28

Szerintem nem baj, hogy végre kiderült, nem minden ingatlan aranytojást tojó tyúk és ingatlanbefektetésen bukni is lehet.

A válság előtt évtizedekig minden ingatlannak az infláció feletti mértékben emelkedett az ára, ennek most hálistennek vége, legalább könnyebbé válik valamelyest a fiatalok első lakáshoz jutása.

Végre reálisabb árakon lehet ingatlant vásárolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.30 20:38

Talan hagyni kell, hogy doljon aminek dolni kell mint a nagy viharban a kerti budi. A magyar ingatlanpiac majd magatol 10 even belul megtisztul. A rendszervaltas utan peldaul Pesten a legtobben marol-holnapra milliomosok lettek. "Fizettek" lakasaikert (amiben berelve laktak) pipabagot, neha 50 ezret. Utana probaltak eladni 10 millioert. 10-15 ev utan az ilyen lakasokert 35-45 milliot "kertek". Ezek most visszaestek 23-25 milliora. Meg mindig iszonyatosan nagy a profitjuk. Nyugodtan eshetnek meg az ilyenek 15 milliora.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCY, 2013.12.30 16:08

@anya111: Akkor ennek mi értelme volt???!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.12.30 15:12

@anya111: Dög bankok!
Igaz, minden ingatlanon ott van a jelzáloguk, de az árpolitikát is megszabják.

Kivéve, ha a beruházónak van elég tartaléka, amiből vissza tudja fizetni a kölcsönt és annak kamatait, mert akkor adhatja olcsóbban is.

Nincs neki? Mert más pénzét használta?

Nahát, akkor szörnyű a helyzet!

Ugyanez más oldalról: ha az Ön pénzét teszik kockára mint betétesét, és Önnel közlik, hogy az olcsóbb lakásárak alkalmazása miatt az Ön 1000 Ft-jából nem tudnak csak 600-at visszafizetni, akkor mit is mond?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html