Ez vár a lakáspiacra és az árakra

Mind a lakás- mind a telekpiacon javultak a kilátások az előző, egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest. A javulás elsősorban a fővárosi agglomeráció piacain számottevő. Vidéken nem volt érdemi változás, s továbbra is derűlátás jellemző - derül ki a GKI legújabb ingatlanindexéből.
Szepesi Anita, 2018. május 17. csütörtök, 06:40
Fotó: Pixabay

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) csaknem 4, míg az ország egészére vonatkozó index 2 ponttal nőtt negyedéves alapon. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a kilátások a fővárosi agglomerációban érezhetően javultak. A keleti régióban a kilátások nem változtak, míg a nyugatiban enyhén romlottak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest élénkültek. Januárhoz képest áprilisban a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 7, míg a valószínű szándékú körben 15 százalékpontos a növekedés. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 15, a biztos szándékú körben 7 százalékpontos a bővülés.

A használt lakások várható áremelkedési üteme januárhoz képest Budapesten és vidéken sem változott sokat. Az új építésű lakások esetében a fővárosban és környékén 6, vidéken 3 százalék körüli áremelkedésre lehet számítani.

A GKI országos és fővárosi telekpiaci indexének értéke az egy negyedévvel ezelőttihez képest 5 illetve 16 ponttal növekedett. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek következő egy évre vonatkozó kilátásai a fővárost illetően erősen javultak, míg a vidéki régiókat illetően alig változtak. Az áremelkedésre vonatkozó várakozás csak a budapesti agglomerációban erősödött.

Fotó: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.05.17 07:47

Minap mondtam, hogy 30% fizu emelést kérek. Kiröhögött a főnök. Kérdezte miért. Annyit mondtam, nekem még nincs ingatlanom, amivel pénzt lehet kosajtolni másokból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2018.05.17 07:45

Csak 15... Az alig több, mint a 4 év alatti fizu emelés. Nem kell. Legyen 30!
Aztán sírj, ha külföldön keres állást és életét valaki. Albérlet drágább, mint észak németeknél. Munka stresszesebb, kevesebb lehetőséggel, kevesebbet is fizet.
Egy előnye van: nem kell más nyelven beszélni.

Tanuljatok nyelveket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html