A Napi Gazdaság pénteki számának a cikke:

A 2008 végén kirobbant válság a belvárosi lakáspiacot 2009 végére érte el, ekkor a kínálat csaknem mindegyik vizsgált kerületben (V., VI., VIII.) több mint 50 százalékkal csökkent a 2009 második negyedévhez képest, a VII. kerületi kínálat változása csupán megközelítette az ötven százalékot. Az év harmadik negyedévében, az ötödik kerület kivételével, ahol nagyjából azonos volumenű maradt a kínálat, még növekedett is az eladó lakások száma, az utolsó negyedévben azonban a vevőkön kívül az eladók is hirtelen eltűntek, ami szezonális hatásnak is betudható. Csakúgy, mint a kínálat ezt követő újraéledése, bár a meghirdetett ingatlanok száma még 2010 közepére sem érte el a 2009. második negyedévi szintet. A trend nagyjából azonosan hatott mind a négy belvárosi kerületben, azonban a józsefvárosi kínálat - lévén sokkal nagyobb kerület, mint a másik három - önmagában nagyobb volt, mint a másik három kerületé együttvéve.

Az egy év alatt önmagában csaknem 40 ezer lakást kínáló Józsefváros legjobban pörgő utcája ebben az időszakban a Baross utca volt, nyomában viszonylag szorosan a József körúttal, majd kissé lemaradva a Népszínház utcával. Kevesebb mint feleannyi lakást kínált Erzsébetváros, ahol a Damjanich utca vitte a prímet - ebben az időszakban egyébként a Damjanich utca abszolút elsőséget szerzett meghirdetett lakásaival, de sok ingatlant kínáltak a Dohány és a Dob utcákban is. Terézvárosban a Szondi utca, a Király utca és a Teréz körút dobogós piaci aktivitásból, míg a Lipótvárosban a Váci utca, a Falk Miksa utca és az Október 6. utca szerepelt a legtöbbet a lakáspiacon.

A vizsgált kerületek kínálati lakásárai a 75 négyzetméter fölötti kategóriában csökkentek a legkevesebbet, a legnagyobb kínálati áresést pedig az 50 négyzetméter alatti lakásoknál regisztrálták. Egyedül a VIII. kerület számít kivételnek, ahol a 75 négyzetméteresnél nagyobb otthonok árát engedték le legjobban az eladók.

Lipótváros legkisebb lakásainak négyzetméter-átlagára 6 százalékos gyengüléssel, 444 ezer forintról fokozatosan csökkent 417 ezer forintig, s ugyanilyen arányban engedtek a tulajdonosok az 50-75 négyzetméteres kategóriában, ahol így 429 ezer forintról 404 ezer forintra redukálódott a kínálati négyzetméterár. Értékállóbbnak bizonyultak a nagy lakások, amelyek kínálati ára a négyzetméterenkénti 432 ezer forintról csupán 421 ezer forintig apadt.

Terézvárosban is a legkisebb lakásokat érte a legnagyobb, 6 százalékos értékveszteség, itt az átlagárak 346 ezer forintról csökkentek 326 ezer forintra, míg a közepes nagyságúaknál az átlagos 328 ezer forintról 320 ezer forintra süllyedt a kínálati ár. Csaknem változatlan áron - (325-323 ezer forint) - kínálták viszont a 75 négyzetméter fölötti otthonokat.

Erzsébetvárosban a vizsgált időszak 5 százalékot faragott le a kis lakások négyzetméterárából, így azok négyzetméterét 2009 második negyedévének végére átlagosan 238 ezer forintért kínálták, a közepeseknél a 4 százalékos csökkenés 259 ezer forintra apasztotta az árat, míg a nagy lakások négyzetmétere 3 százalékkal vált olcsóbbá átlagosan, ami 254 ezer forintot jelentett. A legnagyobb kínálatot produkáló Józsefvárosban a kis és a közepes lakások négyzetméterenkénti átlagára 4-4 százalékkal csökkent, 253 és 235 ezer forintra, míg a 75 négyzetméter fölöttieké 5 százalékot esett, 225 ezer forintra.
A kínálati árak valóban nem estek lényegesen az alatt az időszak alatt - kommentálta az adatokat Beák Attila, a Beák és Társa iroda társtulajdonos vezetője. Ugyanakkor a korábban jellemzően 10 százalékos alku 15-20 százalékra is nőhet, az eladó helyzetétől függően. Bár az eladók túlnyomó része éppen helyzeténél fogva nem igazán alkuképes, hiszen vagy a bank felé vannak fix kötelezettségei, vagy a családi állapot változása miatt nem tud engedni, mert nagyobb, illetve két lakást kell vásárolnia.