Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése januárban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest. Ez némi megtorpanást jelent a tavaly szeptember óta tapasztalható egyértelmű javulási tendenciában. A nyers adatok ugyanakkor némi javulásról tanúskodnak decemberhez képest. Januárban a növekvő és csökkenő termelésről beszámolók aránya 22 illetve 26 százalék volt. Ugyanez a két arány decemberben rendre 21 és 31, egy évvel  ezelőtt 5 és 55 százalék volt. A legkevésbé kedvező termelési helyzetről a 20 főnél kisebb létszámú cégek számoltak be.

A rendelésállományok összesített értékelése januárban - szezonálisan kiigazított adatok szerint - javult az előző hónaphoz képest. A nyers adatok viszont kedvezőtlen irányú változásra utalnak: januárban a válaszadó cégek 13 százaléka magas, míg 41 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be, szemben a decemberben regisztrált 19 és 42, illetve az egy évvel ezelőtt mért 3 illetve 71 százalékkal. A mélyépítéssel foglalkozó cégeknek januárban szokásosan lényegesen kedvezőbb a helyzete az épületépítéssel foglalkozókénál.

Egy hónappal könnyebb a nagyobb cégeknek

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2014 januárjában 3,5 hónap volt.  Egy éve, illetve egy negyedévvel ezelőtt egyaránt 3,3 hónapnyi távra láttak előre az ágazatban. A 20 fő feletti cégeknél 4 hónapos, a 20 fő alattiaknál  3 hónapos a megbízással lefedett termelési periódus.

A következő három hónapban nagyjából ugyanannyian készülnek áremelésre, mint  árcsökkentésre. A termelői árak emelését januárban a cégek 12 százalék tervezi, míg 10 százalékuk árcsökkenésre számít. Egy hónappal ezelőtt ugyanez a két arány 7 és 13 százalék, egy évvel ezelőtt 9 és 23 százalék volt.

Ezért nem bővülhet a termelés

A termelés bővítését korlátozó tényezők között változatlanul a kereslet hiánya áll, szorosan a nyomában a bizonytalan gazdálkodási környezettel és a vevők fizetési késedelmeivel.  A magyar gazdaság rövid távú kilátásait egyre pozitívabban ítélik meg a cégek. Januárban a válaszadók 24 százaléka számított javulásra és 15 százalékuk romlásra. Decemberben ugyanez a két arány rendre 22 és 27 százalék volt.