Ezek a kiskereskedők kedvenc városai

A fellendülő európai gazdaság és a nettó migráció gyorsítják a kiskereskedelmi forgalom bővülését Németországban, így egyre több német és nemzetközi kereskedőt vonz az ország, derül ki a CBRE legfrissebb kutatási eredményeiből. A 25 legígéretesebb régióból tíz továbbra is angliai, öt német és csak egy közép-európai. Svédország és Norvégia is biztos bővülés elé néz, a fővárosi régiók a CBRE listája élvonalába tartoznak. A legígéretesebb lokáció azonban Isztambul.
Napi.hu, 2013. november 12. kedd, 11:44
Fotó: Napi.hu

A Németországba irányuló migráció országos szinten is lendít a kiskereskedelmi eladások növekedésén, de főleg néhány nagy német városra gyakorol jelentős hatást, ahol a munkavállalási lehetőségek mágnesként vonzzák az odaköltözőket.  A nagyobb népesség több költést is jelent, növelve a kereskedők eladótér iránti igényét, így Németország vonzó célponttá válik a nemzetközi láncok szemében.

Nem meglepő, hogy a CBRE idei listáján a legjobb 60 között 14 német régió található. A CBRE "Milyen aktívak a kereskedők Európában?" című jelentéséből az is kiderül, hogy több jelentős kereskedő tervez bővíteni Németországban mind minden más európai országban (53 százalékkal szemben a 2. helyezett Egyesült Királyság 23 százalék.)

Törökország egyre fontosabb tényező Európában, ez a kiskereskedelmi piacának növekedési potenciáljában is tükröződik. A CBRE elemzése az isztambuli piac kétszámjegyű növekedését várja a következő két évben, és még hat további török régiót sorol a legjobb hatvan európai közé.

Az elvándorlás rontja a potenciált

Közép- és Dél-Európában a következő években lassan talpra áll a kiskereskedelmi piac, a várható növekedés azonban itt jóval kisebb. Sok ország esetében az elvándorlás is rontja ezt a potenciált, főleg Görögország vagy Bulgária esetében. A legígéretesebb régió a varsói, ami mérete miatt és stabil gazdasági növekedése révén fel tudott kerülni a lista 12. helyére. Budapest és a régió többi fővárosa azonban a lista második felében kapott helyet.

Budapest mérete miatt ma is megelőzi Prágát vagy Pozsonyt, de egyelőre nincs az élvonalban Azonban a gazdasági stabilitás, a jövedelmek és a kiskereskedelmi költések növekedése mind olyan szükséges tényezők, amelyek révén Budapest és a többi közép-európai régiós főváros újra a kereskedők kedvencei közé kerülhet - kommentálta jelentést Csörgő Anita, a CBRE magyarországi kiskereskedelmi vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK